Visszhang: könyv

Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár

Visszhang

Ha mindenki bűnös, nincs aki ítéljen, hallja az érces férfihangot a Szabadi bácsi már nem él című novellában a kórházi ágyban fekvő kiszolgáltatott öregember.

Aztán behoznak egy férfit, akinek még a hátában van a kés, mintha Rejtőnél járnánk. Szalonna a paraszolvencia, de a gyereket így is érzéstelenítés nélkül varrják. Alföld, a rendszerváltás környékén. Kisst, noha 1999-ben a Szövetek című regényével debütált, a svéd típusú gyerekverseit összegyűjtő 2002-es Csillagszedő Márió óta elsősorban a fiatalabb korosztály írójaként tartják számon. Első és eddig egyetlen novelláskötete a 2003-as Angyal és Tsa volt, ebből emelt át 13 szöveget, amelyek mellé odakerül az eltelt húsz év alatt született 13 új is.

A költői és mágikus elemmel átszínezett történetek sok szociografikus elemet is tartalmaznak. Bőrfejűek, csövesek, állami gondozottak, Pestre szakadt vidéki fiúk, tanárnők futják köreiket. Valóban erre az Európára vágytak? Bár nem tagolódik ciklusokra az anyag, nagyjából két erős hangulati-gondolati blokkra oszthatók a kötet novellái, és a Felmenők című háromrészes egység felismerhetően személyes szövegei, kicsit ki is lógva a szép ívű kompozícióból, külön szigetet alkotnak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk