Visszhang: könyv

Magyarország globális története 1869–2022

Visszhang

E hiánypótló kötet Magyarország történelmének utolsó bő másfél évszázadát a világtörténelem integráns részeként kezeli

A honi politika, társadalom, gazdaság, életmód és kultúra történetében rendre megtalálja azokat a kapcsolódási pontokat, ahonnan látszólag lokális, a nemzeti történelem keretei között tárgyalt folyamatok, tendenciák transznacionális keretbe rendezhetők, és új értelmet (néha csak egyszerűen értelmet) nyernek. A két ambiciózus történész-szerkesztő, Laczó Ferenc és Varga Bálint egy már létező műfajt adaptáltak, a lokálist a globális kontextusában értelmező történeti elbeszélés francia, spanyol, német, holland, sőt flamand, szicíliai és katalán változatban is létezik.

A szerkesztők aligha véletlenül indulnak az 1870 körüli időszaktól, ekkor indulnak el ugyanis a globalizáció első nagy hullámai. Az első tanulmányban Gyarmati János az osztrák–magyar közös keleti expedícióról ír, amelynek különös sorsa kicsiben modellezi a Monarchián belüli konfliktusokat. Majd jön a korszak első világválsága, pandémiával és egy élelmezési katasztrófával. Ahogy Kövér György rövid írásából megérthetjük: a Magyarországot globális összehasonlításban is tragikusan sújtó kolera, az ismétlődő gabonavész okozta ínség és a bank- és pénzügyi rendszerről a reálszférára átterjedő, kis híján krachba torkoló válság egymásra rakodó, egymásból táplálkozó és sokszor erősítő rétegeit is egyben és nemzetközi kitekintésben tudjuk csak megérteni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.