Visszhang: lemez

Nina Kotova: Brahms, Reger, Schumann

  • - csk -
  • 2021.11.10 20:55

Visszhang

Bár az ötvenkét éves orosz-amerikai csellista a nemzetközi élvonalba tartozik, a magyar közönség még nem fedezte fel.

Remek technikai felkészültségű, szuggesztív muzsikus. Olyan karmesterekkel játszott, mint Jean-Yves Thibaudet, Vlagyimir Jurovszkij, Antonio Pappano, illetve olyan zongorista partnerei voltak, mint Hélène Grimaud vagy Lang Lang.

Új lemezén Brahms e-moll szonátáját nagy lendülettel, színgazdagon tolmácsolja, hangszerén megelevenednek a nyitótétel sötét tónusai, megszólal a zeneszerző töprengő hangja, tanúi lehetünk a meditatív önvizsgálatnak, amelynek alaphelyzetét az Allegro non troppo megteremti. Az Allegretto quasi Menuetto finoman ingadozik a romantika jelene és a klasszika múltja között, a finálé fúgája hasonló kettősséget mutat, ám a 19. századi tekintet ezúttal a bachi barokk múltba fúródik – rendkívüli határozottsággal. Reger késő romantikus Csellószvitje méltó folytatás a Bachot idéző Brahms-finálé után, itt azonban egy teljes, négytételes műben uralkodik a barokk inspiráció. Kotova érzékletesen jeleníti meg a mű szellemi kétlakiságát. A harmadik fejezet Schumann szenvedélyes zenéje: a Fantasie­stücke vizionáló miniatűrjeinek álomvilága, valamint az Adagio és Allegro tételpárjának élénk tempóbeli és karakterkontrasztja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk