Visszhang: lemez

Oliver Sim: Hideous Bastard

  • - minek -
  • 2022. szeptember 14.

Visszhang

A varázsos hangú Romy Madley Croft gitáros mellett az őt tökéletesen kiegészítő Oliver Sim énekes-basszusgitáros és Jamie xx, a kivételes muzikalitással bíró elektronikus zenekészítő…

Nos, ők a The xx, amely öt éve nem adott ki saját zeneanyagot. Szerencsénkre Jamie xx addig noszogatta Simet, amíg az megírta, feljátszotta és felénekelte első szólólemezét – Jamie xx teljes produceri támogatásával. Nagy kár lett volna, ha Sim makacsabb, és nem áll kötélnek, mivel megfosztott volna minket egy különleges hangulatú, remek dalokkal teli albumtól, amely az énekes féltve őrzött titkaiba és emlékeibe is beavat. Nem kell messzire menni, hiszen az albumot nyitó Hideous nem csupán egy megkapó melódiába csomagolt nagyszerű dal, de Sim ebben vall először arról, hogy 17 éves kora óta él együtt a HIV-vírussal, ráadásul a végén – a nyomaték kedvévért – a maga emblematikus, négy évtized alatt mit sem kopott falzettjével beszáll Jimmy Sommerville is. De azért sem sértődtünk volna meg, ha Sim gyakrabban juttatja eszünkbe anyazenekarát, de a Hideous Bastard dalai sokszor egészen más vizekre vezetik a hallgatót. Szépen kibontakozó gitár- és zongorafutamokat hallunk, miközben néha erősebben elektronikus a dalok váza anélkül, hogy a határozott ritmus dacára egy pillanatra is elektronikus tánczenének vélnénk azokat. Sim hol melankolikus, hol szarkasztikus tónusú hangja végig uralja a lemezt, amely minden személyességével együtt úgy hatol szinte a bőrünk alá, hogy egy pillanatra sem lesz zavaró vagy tolakodó.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A Rákóczi úti villamosok nyomában

A fővárosi polgármesterválasztásra készülődve idézzük fel kilenc évvel ezelőtti cikkünket, amelyben a Rákóczi úton, a Thököly úton, a Kossuth Lajos utcán és az Erzsébet hídon futó villamosokra emlékeztünk.