Visszhang: lemez

Pixies: Doggerel

Visszhang

A bostoni Pixies a nyolcvanas–kilencvenes évek fordulójának egyik legfontosabb rockzenekara volt.

Nem döntögettek eladási rekordokat, de egyszerre zajos és slágeres lemezeik egy egész zenészgenerációnak mutattak utat, többek között a Nirvanának is. Black Francis együttese 1993-ban oszlott fel hivatalosan, a tagok pedig különböző formációkban folytatták karrierjüket. A bő tízévnyi külön töltött idő alatt viszont akkora kultusz alakult ki körülöttük, hogy 2003-as visszatérésük idejére már topligás sztárprodukciónak számítottak. Új album egészen 2014-ig nem érkezett, de akkor az Indie Cindy című lemezben nem volt köszönet, egészen megalázó kritikákat kapott. Az idén végre Budapestre is eljutó Pixies azóta két sokkal jobban fogadott albumot is kiadott, a visszatérő lemez csalódását azonban nehéz volt feledtetni a rajongókkal. De a zenekar gitárosa, Joey Santiago azt nyilatkozta az új anyag kapcsán, hogy ez a Pixies felnőtt lemeze. Tény, hogy a Doggerelről egy csomó olyan elem hiányzik, amelyek a Pixies védjegyeinek voltak tekinthetők: nincsenek másfél perces darálások, surf-rock betétek, üvöltözések, ellenben Black Francis a lemez jelentős részén akusztikus gitáron sikál. Az is tény, hogy a Pixies sosem volt még ennyire konvencionális, melankolikus és öreges, de ez néhány dalban kifejezetten jól áll nekik (Vault of Heaven, Who’s More Sorry Now). A Doggerel nem sikerült rosszul, és ugyan az első korszak továbbra is agyonnyomja a zenekar életművét, de akit ez zavar, az valószínűleg amúgy is levált a Pixiesről az előző évtizedben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.