Visszhang: lemez

Richard Thompson: Ship to Shore

Visszhang

A gitáros-énekes Richard Thompson majdnem hatvan évvel ezelőtt kezdte karrierjét  a brit folkreneszánszban fontos szerepet betöltő Fairport Conventionben.

1971-ben távozott az együttesből, és egy évtizeden át feleségével, Linda Thompsonnal adott ki lemezeket, köztük a megjelenésekor bukásnak számító, de azóta kultikussá vált I Want to See the Bright Lights Tonightot. Válásuk után a különleges gitárjátékáról ismert Thompson egyedül folytatta, a most megjelent Ship to Shore pedig már a tizenkilencedik szóló­lemeze.

Az idén 75 éves zenész egyenletes színvonalú életművéből az új anyag sem lóg ki. Az albumot nyitó Freeze dörgő basszusokkal és menetelő dobokkal indul, Thompson gitárszólói pedig továbbra is élményszámba mennek: nem a villantásról szólnak, hanem sokkal inkább olyanok, mintha továbbmesélnék a dalszövegben megkezdett történeteket. Ahogyan a Fairport Convention számára is a folk volt az origó, úgy nincs ez másképp a Ship to Shore-on sem, a tengerészdalokat idéző énekdallamok mellett vannak viszont arab hatásokat mutató, vagy épp a klasszikus rock and rollt idéző dalok is. A kifejezetten borús első oldal után fokozatosan kezd kisütni a nap Thompson lemezének második felén, és bár itt már van egy-két kevésbé erős pillanat, semmi tragikus mellényúlás nincs. A Ship to Shore nem hibátlan, de élettel teli album és külön izgalmas, hogy néhány hét múlva a több mint egy évtizede hallgató Linda Thompson is megtöri a csendet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!