Visszhang: koncert

Spiritualized

Visszhang

Múlt heti lapszámunkban azt bizonygatta Jason „Spaceman” Pierce, hogy nagyon várja a Spiritualized első magyarországi koncertjét.

A közönség nemkülönben, és ilyenkor az átlag néző azt várja, hogy jó pár sláger is felcsendül, már amennyiben ennél a zenekarnál a „sláger” szónak van értelme. Éppen ezért érhetett sokakat hideg zuhanyként, hogy Pierce és zenekara lényegében egyetlenegy ismertebb darabot sem adott elő a budapesti koncerten.

E sorok írója közvetlenül a fénytechnikus pultja mögött állt, és eleinte nem akarta elhinni, hogy a keverőre felragasztott papíron tényleg az aznap esti setlist szerepel. A fénymester a zenéhez illő pszichedelikus látványvilágot varázsolt a zenészek mögé, akik egy félkört formáztak, és a színpad közepét teljesen üresen hagyták – Pierce oldalról és ülve vezényelte a két gitárost, a basszusgitárost, a szintetizátorost, a dobost és a három női vokalistát. Ahogy a lemezeken, úgy élőben is egymást váltották a nyugodt és a kaotikus részek, hogy aztán a legutóbbi albumon található The A Song elnyújtott fináléjában a feltekert hangerő és az eksztatikus villogás segítségével még Drezda bombázását is sikerüljön megidézni. A legfrissebb, összefüggő két albumról 10 tételt adtak elő Pierce-ék, a diszkográfia korábbi, és egyben lényegesebb fázisát egyedül az első lemezen található Soul on Fire képviselte. A Pure Phase, a Ladies and Gentlemen és a Let It Come Down című albumokról semmit sem hallhattunk, úgyhogy hiába játszottak kiválóan a zenészek, a legvégén egy kicsit foghíjas volt a nézőtér.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.

„Csak Magyarország alkalmazza”

A parlament az Alaptörvény – lapzártánkkor még ki nem hirdetett – módosításával korlátozta az államfő kegyelmi jogkörét, viszont kiiktatta a miniszteri ellenjegyzés intézményét. Milyen következményekkel járhat ez? A PTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének tanárával beszélgettünk.