Visszhang: lemez

Telemann: Kettős- és hármasversenyek

  • - csk -
  • 2021. szeptember 22.

Visszhang

A magdeburgi születésű Georg Philipp Telemann, minden idők legtermékenyebb zeneszerzőinek egyike Bach és Händel kortársa volt.

Négy évvel korábban (1681) született náluk, de jócskán túlélte mindkettőjüket: a korban ritkaságnak számítóan magas életkor, 86 év adatott számára. Mindkét kortársával barátságban állt, Bach arra is megkérte, hogy második fia (később a barokk és a klasszika közötti „empfindsamer Stil”, azaz az érzékeny stílus nagy képviselője), Carl Philipp Emanuel Bach keresztapja legyen. Telemann tehát a sors kegyeltje volt: hosszú élet, megbecsültség, rendkívüli termékenység, sikeres pálya. Hangszeres életművéből most egy lemezen hat versenyművet mutat be kiváló szólistákkal a Capella Savaria.

Az albumon hallható Telemann-concertókat a legyűrhetetlen vitalitás, indulatgazdagság, páratlan változatosság és sziporkázó ötletzuhatag teszi nevezetessé. Amit hallunk, röviden szólva: zenei tűzijáték. Ezernyi árnyalat, ékesszólás, lenyűgöző temperamentum, seregnyi váratlan fordulat és meglepő megoldás. Mindez persze elsősorban a zeneszerző érdeme, de az előadók segítik mindezt felszínre hozni. Kitűnő a zenekar, remek a furulyás (Prehoffer Gábor) és a fuvolás (Bertalan Andrea) is. Jobbnál jobb hegedűsök (Kalló Zsolt, Paulik László, Papp Dániel), és a kitűnő brácsás (Rác Gábor) szólói teszik élvezetessé a lemezt, amely valóságos barokk zenei terülj asztalkám, a hallgató alig tudja abbahagyni a csemegézést.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk