Visszhang: film

Totem

  • 2024. június 12.

Visszhang

Sol 7 éves kislány, koránál jóval eszesebb és érzékenyebb.

Az őt körülvevő nagycsalád (nagynénik, nagyszülők, unokatestvérek) egy emberként készül papája születésnapjára. A papa festő. A papa nagyon szeret. A papa haldoklik. A gerincvelőt kéne kezelni, de csak javasasszonyra telik, aki egy égő cipóval űzi, a nagypapa kifejezett rosszallása közepette, a rontó szellemeket. A new age-es, kvantumterápiának nevezett hókuszpókusz sem segít, és nem segít az sem, hogy a papa negatív energiájúnak tartott képeit eltávolítják, először a falakról, majd a házból is. Sol mindennek tanúja, és tanúja a nagycsalád minden egyéni nyomorúságának, magán­életi és az együttélésből fakadó konfliktusának, pontosan érti, hogy mit akarnak elhallgatni előle, és érettebben kezeli az őt érő hatásokat, mint a felnőttek.

Voltaképpen ez a családi keresztmetszet, ez a részletekbe elmerülő tabló a film igazi témája, ahol a halál közelsége és a mexikói indián misztikával átszőtt ünnep azonos súllyal jelenik meg, a szimbolikus, metafizikai és profán, fizikai szint egyszerre van jelen – az arcmását ábrázoló maszkok fogadják az ünnepeltet (a vendégek tartják a saját arcuk elé), aki azonban összecsinálja magát a folyosón, s pelenkát kell adni rá. Nagyon sűrű, nagyon jelentésteli minden – talán egy kicsit sűrűbb is a kelleténél. Az egzotikus fesztiválkedvencben annyi réteg terül egymásra, hogy egy idő után már tolakodónak hat a sok egyszerű életábrázolásnak álcázott jelkép, áthallás.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!