Visszhang: film

Tűréshatár

  • 2024. március 20.

Visszhang

Drogdíler tevékenykedik az éjszakában.

Kínos részletességgel látjuk, hogyan vesz fel a „nagykereskedőtől” többkilós zsákokat a magányos férfi, hogyan csavarja otthon a jointot, süti a marihuánás muffint, hogyan árulja az utcán megbízható viszont­eladóknak, vagy osztogatja akár öregotthonban, akár hajléktalanoknak, könyörületességből, legyen nekik is kicsit jó. Reptérről hoz csempésznőt, akinél kokain van, attól jól betépnek, viszont menekülni kell a rivális banda elől. Aztán drogfüggő fiú anyukája kéri segítségét, és persze arra is van életmentő tablettája. Tanácsot is ad, hogyan kell helyesen használni a szereket. Dr. Csernus őrjöngene.

A film zömmel véget érni nem akaró autózásokból áll, időnként a volánra szerelt és azzal együtt forgó GoPro kamera állítja feje tetejére a világot. De ebben ki is merül a filmnyelvi eredetiség.

Ez a drogdíler próféta. Ezt onnan lehet tudni, hogy Ali Ahmadzadeh rendező mondja. Ugyanis a film Teheránban, Irán fővárosában, annak filmen így talán még sosem látott külvárosaiban készült, ráadásul illegálisan, és az Iszlám Köztársaság közismerten embertelen, teokratikus, intoleráns rendszere elegendő hivatkozási alap arra, hogy a törvényenkívüliség egyszersmind ellenállásként tételeződjék. Tehát társadalomkritikát kéne belelássunk a sorjázó szituációkba. Szaporodnak is a fesztiváldíjak. Ami – a kábítószer-terjesztés – a világ bármely más pontján megvetést érdemlő nyomorultság lenne, az itt a film szerint maga a betyáros szabadságharc. Ettől fognak majd megfutamodni az ajatollahok.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk