Visszhang: kiállítás

Vigyázat, törékeny – Handle with Care

Visszhang

Kinek nyújtasz segítő kezet? És te kiét tudod megfogni, ha bajban vagy? Hogyan segíthet a megértésben és a kapcsolódásban egy kiállítás?

E tárlat minden egyes alkotása (installációk, táblaképek és videómunkák) az eredendő kiszolgáltatottságunkra mutat rá, egymásra utaltságunk nyilvánvaló és rejtett formáira. Tarr Hajnalka segítő szakemberek kezéről készült fotókból álló hatalmas installációja rögtön „kézen fog” és bevezet a kiállításra. Döbbenetes erejűek egyenként is az alkotások, például Alexandr Csekmenyov ukrán fotográfus gondozásra szoruló embe­rekről készített 1994–1995-ös sorozata, amely azt dokumentálta, hogyan készítették el Ukrajna függetlenné válása után Luhanszk szegénynegyedében ezeknek az otthonukhoz kötött embereknek az igazolványképeit. De a kiállítás a meddőséget, a bántalmazást és a gyászt is megmutatja, a legerőteljesebben talán épp a gyászt. Eperjesi Ágnes Garancia Végzetre 1991–2023 című – a gyászfeldolgozást, mint az öngondoskodás egyik formáját ábrázoló – műtárgycsoportja itt került először bemutatásra. Az élelmiszerek szavatossági címkéitől indulunk, és saját magunk lejárati idejére pillantunk rá. Ahogy a testünknek, úgy vagyunk kiszolgáltatva a történelemnek is, mondja Katyerina Liszovenko Este Ukrajnában 2022, 2014, 1950-es évek, 1940-es évek, 1930-as évek, 1920-as évek, 1910-es évek című festménye, amely egy csupasz, betonlapnak tűnő asztalt meztelenül körbeülő embereket mutat meg. Csak együtt vagyunk erősek, állítja az egész kiállítás.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!