mi a kotta?

Biztató kezek

  • mi a kotta
  • 2021. október 13.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2021/41. hétre

„A jubileumi matiné nemcsak emlékeztetett, ígéretes is volt. Egy fiatal karmester, Kovács János első operaházi darabját vezényelte korát hazudtoló és minden előítéletet elsöprő érettséggel, elmélyült muzikalitással. Biztató kezekben van az 500-ik előadás folytatása.” Negyvenöt esztendeje, 1976 júniusában így zárta az Opera jubileumi, 500. Varázsfuvola-előadását taglaló beszámolóját a néhai Esti Hírlap hajdani zenekritikusa, a karnagyként és koncertszervezőként is tevékeny Fodor Lajos. Épp húsz éve elhunyt pályaelődünknek igaza lett, hiszen Kovács János mindmáig a hazai opera- és koncertélet egyik nélkülözhetetlen, fenntartó személyiségének számít, innen és túl a koronavíruson egyaránt. A zenészek és a közönség körében egyként közszeretetnek örvendő dirigens 70. születésnapját két hónap csúszással most a koncertteremben is megünnepelhetjük, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának estjén (Nemzeti Hangversenyterem, október 16., fél nyolc). A program a Mesterdalnokok-nyitánnyal indul és Bruckner befejezetlen IX. szimfóniájával zárul majd, s e kettő között a hosszú életű romantikus kismester, Carl Reinecke 1908-as D-dúr fuvolaversenye fog megszólalni, méghozzá az aranyszájú, de legalábbis aranyfuvolájú Emmanuel Pahud főszereplésével.

De folytassuk a múlt héten már nyomatékosan emlegetett Liszt Ünneppel, amelynek műsorán egészen különleges minisorozat szerepel pénteken és szombaton. A Ránki Dezső – Klukon Edit művészházaspár ugyanis négy egymást követő koncerten Liszt Ferenc összes szimfonikus költeményét fogja előadni, természetesen zongorán, hiszen a zeneszerző rendesen kétzongorás kivonatot és négykezes változatot is készített e zenekari műveiből (Régi Zeneakadémia, október 15. és 16., ötkor és fél nyolckor).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben. 

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).