Interjú

„Dob nem lesz”

Patti Smith költő, énekes

Zene

A 74 éves punk-rock legenda Budapesten koncertezik gyermekeivel, ezért kértünk tőle interjút. „Hívjon egy óra múlva” – írta vissza szinte azonnal. Londonban értük el telefonon.

Magyar Narancs: A pandémia során érezte úgy, hogy többet nem állhat nagy közönség elé, és csak a streaming házikoncertek maradnak?

Patti Smith: A pillanatnyi jelenben kell élnünk, az van, ami épp aznap van. Boldog vagyok, hogy ismét utazhatok, és most épp Londonból beszélek önnel. Pici turné ez, nyolc fellépés csupán, de közel két éve nem volt ilyen hosszan tartó munkám. Szerencsére nagy fantáziával vagyok megáldva, jó nagy belső világgal. Sokat írok és olvasok is, most Sebald költeményeit, a Természet után című kötetét. Nagyon szeretem a verseit. Nemrég pedig, amikor Olaszországban jártam, barátommal, Lászlóval, a Sátántangó írójával is találkoztam. És megkaptam tőle Az utolsó farkas című könyvét.

MN: Említette, hogy sokat ír. Dalt, verset, prózát?

PS: Messze nem írok annyi verset és dalt, mint régebben. Most főleg prózát írok, új könyvre készülök. Most a prózaírás tesz boldoggá. Ifjabb éveimben sokkal több verset írtam.

MN: Úgy volt, hogy augusztusban Bruce Springsteennel előadja a Because the Nightot a Central Parkban, hatvanezer ember előtt, a fellépésük előtt nem sokkal azonban a Henri hurrikán elmosta az eseményt. Elég nagy csalódás lehetett.

PS: Hatalmas vihar volt, egyszerűen nem lehetett folytatni a koncertet. A villámok miatt különösen veszélyessé vált a helyzet. Igen, csalódás volt, hiszen végre ennyi embernek játszhattam volna. A CNN is közvetítette, az egész világ láthatta volna.

MN: Próbáltak előtte Spring­steennel, vagy ennyi év után erre semmi szükség?

PS: Egy voltam csak a sok fellépő között, három számot adtam volna elő az együttesemmel, ezek egyike lett volna Bruce-szal a Because the Night. A koncert előtt átjött, kétszer átmentünk a számon, ennyi elég is volt. Közös szerzeményünk, mindketten jól ismerjük. Nem járunk össze, nem ilyen a kapcsolatunk. De örülünk, ha együtt léphetünk fel. Most is csodálatos lett volna, de a természet másképp akarta. Biztos vagyok benne, hogy fogunk mi még együtt énekelni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!