Interjú

„Dob nem lesz”

Patti Smith költő, énekes

Zene

A 74 éves punk-rock legenda Budapesten koncertezik gyermekeivel, ezért kértünk tőle interjút. „Hívjon egy óra múlva” – írta vissza szinte azonnal. Londonban értük el telefonon.

Magyar Narancs: A pandémia során érezte úgy, hogy többet nem állhat nagy közönség elé, és csak a streaming házikoncertek maradnak?

Patti Smith: A pillanatnyi jelenben kell élnünk, az van, ami épp aznap van. Boldog vagyok, hogy ismét utazhatok, és most épp Londonból beszélek önnel. Pici turné ez, nyolc fellépés csupán, de közel két éve nem volt ilyen hosszan tartó munkám. Szerencsére nagy fantáziával vagyok megáldva, jó nagy belső világgal. Sokat írok és olvasok is, most Sebald költeményeit, a Természet után című kötetét. Nagyon szeretem a verseit. Nemrég pedig, amikor Olaszországban jártam, barátommal, Lászlóval, a Sátántangó írójával is találkoztam. És megkaptam tőle Az utolsó farkas című könyvét.

MN: Említette, hogy sokat ír. Dalt, verset, prózát?

PS: Messze nem írok annyi verset és dalt, mint régebben. Most főleg prózát írok, új könyvre készülök. Most a prózaírás tesz boldoggá. Ifjabb éveimben sokkal több verset írtam.

MN: Úgy volt, hogy augusztusban Bruce Springsteennel előadja a Because the Nightot a Central Parkban, hatvanezer ember előtt, a fellépésük előtt nem sokkal azonban a Henri hurrikán elmosta az eseményt. Elég nagy csalódás lehetett.

PS: Hatalmas vihar volt, egyszerűen nem lehetett folytatni a koncertet. A villámok miatt különösen veszélyessé vált a helyzet. Igen, csalódás volt, hiszen végre ennyi embernek játszhattam volna. A CNN is közvetítette, az egész világ láthatta volna.

MN: Próbáltak előtte Spring­steennel, vagy ennyi év után erre semmi szükség?

PS: Egy voltam csak a sok fellépő között, három számot adtam volna elő az együttesemmel, ezek egyike lett volna Bruce-szal a Because the Night. A koncert előtt átjött, kétszer átmentünk a számon, ennyi elég is volt. Közös szerzeményünk, mindketten jól ismerjük. Nem járunk össze, nem ilyen a kapcsolatunk. De örülünk, ha együtt léphetünk fel. Most is csodálatos lett volna, de a természet másképp akarta. Biztos vagyok benne, hogy fogunk mi még együtt énekelni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.