NYÁRI PROGRAMAJÁNLÓ - Sziget 2024

Írek, angolok és egy ír-angol

Zene

A Sziget a nemzetközi zenei tendenciákhoz igazodik, ezért nem meglepő módon, sajnos évről évre egyre kevesebb gitárzenekar szerepel a line-upban.

A kevés idei kivétel egyike a Fontaines D.C., amely tavalyelőtt már fellépett a fesztiválon, de az idei koncertjük ismét kihagyhatatlannak ígérkezik. A posztpunkegyüttes tíz évvel ezelőtt alakult egy dublini főiskolán, és a tagokat első körben nem is annyira a zene hozta össze, hanem a költészet szeretete. Eleinte verseket írtak és jelentettek meg együtt, de aztán elkezdtek zenélni – nevüket A Keresztapa című film egyik szereplője, Johnny Fontaine inspirálta, a D.C. pedig nem más, mint a Dublin City rövidítése. Első lemezük, a Dogrel 2019-ben jelent meg, és az FDC-t a zenei sajtó hamar besorolta a sokadik postpunk revival résztvevői közé, olyan zenekarok közé, mint az Idles, a Shame, a Murder Capital, a Squid vagy a Wet Leg. Noha slágerlistás helyezés, remek kritikák és Mercury-jelölés követte a megjelenést, a Covid alatt kiadott, valamivel lazább, elszállósabb hangvételű

A Hero’s Death pedig még jobb fogadtatásban részesült, majd a Dogrel hangzásához visszakanyarodó 2022-es Skinty Fia (a cím egy régies ír káromkodást takar, magyarul kb. csessze meg a szarvas!) már a brit lista első helyét is begyűjtötte. Tavaly az énekes, Grian Chatten remek szólólemezt jelentetett meg, de azóta ismét zenekarára koncentrál: az FDC negyedik, Romance című albuma két héttel a szigetes fellépés után lát majd napvilágot, ami azt jelenti, hogy a koncerten biztosan hallunk pár új dalt is (augusztus 11. vasárnap, 20.45, Revolut Stage).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk