Hangadó – klasszikus zenei melléklet  

Snoblesse Oblige 2021/41.

  • Narancs
  • 2021. október 13.

Zene

Klasszikus zenei programajánló

„Kari, / Vigyázz! / Kedved majd követendi gyász, / Amint mondom, majd követendi gyász.”  (Petőfi Sándor)

 

október 22., péntek, 19.00: Bohémélet

„A választásom legfőbb szempontja az volt, hogy a társulati tagoknak élmény legyen játszani, és persze hogy a művek a közönség számára is ismerősen csengjenek” – nyilatkozta nemrég a Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója, Dinyés Dániel. Puccini klasszikusát már ennek jegyé­ben állította színpadra Göttinger Pál. Az előadást október 24-én és 26-án, illetve november 19-én és 20-án (a legutóbbi napon 15.00 órai kezdéssel) játsszák. (Szegedi Nemzeti Színház, Szeged, Vaszy Viktor tér 1.)

 

október 22., péntek, 19.30: Cziffra ’56 emlékkoncert

A forradalom előestéjén Cziffra György az Állami Hangversenyzenekarral előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. zongoraversenyét. Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Takács-Nagy Gábor vezényletével erre az estére emlékezik Bartók műve mellett Liszt 3. magyar rapszódiájával és Brahms: 2. (D-dúr) szimfóniájával. (Zeneakadémia, Nagyterem, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

október 23., szombat, 11.00: Magyar Kincsek Ünnepe

Egy nap, 5 koncert, 15 vendégművész! A Concerto Budapest 2016-ban elindított sorozata a kezdetektől felöleli a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait éppúgy, mint a népi muzsika világát. Az egész napos program során délelőtt a magyar népi hangszerekkel, délután kettőtől az „operettek világával” ismerkedhetünk, 15.15-től Prímások címmel ad koncertet a Söndörgő és Sárközi Lali, 17.30-kor pedig Történelmi arcképek címmel a Pannon Filharmonikusok műsorán Liszt–Veress Magyar Történelmi Arcképek, illetve Kodály Háry János szvitje szerepel. Az esti hangversenyt 19.30-tól a Concerto Budapest adja Keller András vezényletével. Az első részben Ligeti György, Veress Sándor és Nádor Mihály, a második részben Bartók Béla és Weiner Leó műveit hallgathatjuk. Közreműködik: Kaczander Orsolya fuvola; Kelemen Barnabás hegedű; Várjon Dénes zongora. (Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

október 25., hétfő, 18.00: Makrokosmos

George Crumb az Egyesült Államok és a világ kortárs zenéjének egyik legjelentősebb alakja. A mester október 24-én ünnepli 92. születésnapját, ebből az alkalomból az egyik legfontosabb és legnépszerűbb művéből, a Makrokosmos című sorozatból szólalnak meg részletek hét zongorista, Borbély László, Kiss Péter, Forgó Benjámin, Ittzés Péter, Király Ádám, Mikulík Márton és Robotka Bertalan előadásában. A mű cí­me Crumb legkedvesebb 20. századi szerzőjére, Bartók Bélára és annak művére, a Mikrokozmoszra utal. Szokatlan hangzásokban nem lesz hiány, az előadónak például a hangszeres játék mellett gyakran a saját hangját is használnia kell: éneklés, suttogás, kiáltás és fütty is szerepel a kottában. (BMC Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nosztalgia nélkül

A kiállítás központi témája a vidéki Magyarország ikonikus épülete, a sátortetős és négyzetes alaprajzú, elsősorban a tömeges lakásigény kielégítésére szolgáló háztípus.

Bocs, idézet

Hogy előbb-utóbb filmen is megörökítik az alkalmazottaival, színésznőivel évtizedeken át következmények nélkül erőszakoskodó Harvey Weinstein bukását, az kezdettől nyilvánvaló volt.

Túlélték magukat

Kemény feladat egy még mindig népszerű, sikeres zenekar történetének négy évtizedéről írni, mert szinte lehetetlen elkerülni a sztori sztereotip állomásait: hogyan jutnak el a füstös pinceklubokból a teli arénákba a rock and roll életforma szokásos buktatóin keresztül, a fehér porból rakott dombokat megmászva.

Trójai ló a szív

A népszerű, már-már kultikus, felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat, a BoJack Horseman alkotójának első novelláskötete egy tipo­grá­fiailag is kitűnő humoreszkkel kezdődik.

Mindenkibe szerelmes

Dave Grohl, a Foo Fighters hiperaktív frontembere a pandémia elején bepánikolt, hogy mit kezdjen a lekötetlen energiáival, és úgy határozott, könyvet ír az életéről. Története kétségkívül izgalmas: még tinédzserként lett a Scream nevű hardcore-punk zenekar tagja, majd belépett a Nirvanába.

Fiatalon Európában, öregen Afrikában

Jézus lekászálódik a feszületről, leül a kanapéra, szemben Diégane-nal. Ő egy szerer animista, aki hisz a jelenésekben, így nem ijedt, csak meglepett. Az Embernek Fia leveszi a szemére csúszott véres töviskoronát, és a szív szavával beszélve csillapítja a szenegáli srác gyilkos indulatait.

A fekete hús történetei

Havasréti József új regényéről a kiadója valamiért eltitkolta, hogy az egy trilógia záró része. (A két előzmény, a 2014-ben kiadott Űrérzékeny lelkek, és annak folytatása, a 2017-es Nem csak egy kaland.) Furcsa, Havasréti ugyanis folyton az előző könyvek szerep­lői­ről, az azokban leírt történésekről beszél; a főhőse, Rendes, rendre ilyesmin elmélkedik (régmúlt a mostban, most a régmúltban).

Hálásan köszöni

A szerző hatvanadik születésnapjára, a legutóbbi novellagyűjteménye után hét évvel megjelent kötet címe csalóka: nem a könyv hangulatára, csupán a többszörös kicsinyítő tükörként is felfogható negyedik novella (Peruvian Airlines) egyik mellékszereplőjére utal.

A lágerek szabadsága

Ez a könyv alighanem az idei év legnagyobb irodalmi meglepetése és szenzációja. A Kitelepítés Visky András első regénye, de több alkalommal is azt nyilatkozta a számos verseskötetet és drámát jegyző szerző, hogy minden eddigi munkája idevezetett.

Rosszkor, rossz helyen

Nem mondhatjuk, hogy szegényes vagy hiányos lenne a Tabán történetét feldolgozó irodalom, mégis van valami zavarba ejtő, amikor szóba kerül az egykori budai városrész. Főként Krúdy Gyula hangulatos leírásai adnak kapaszkodót, valamint a leginkább képregényeiről ismert Zórád Ernő festményei, amelyek (az alkotói szándék ellenére is) egy romantikus rezervátumot tárnak elénk. Olyan helyet, ahol a jó fröccs és a harmonikaszó legyőzi az egzisztenciális, a higiénés, és az egyéb, életminőséget jelentősen befolyásoló problémákat.