Hangadó – klasszikus zenei melléklet  

Snoblesse Oblige 2021/41.

  • Narancs
  • 2021. október 13.

Zene

Klasszikus zenei programajánló

„Kari, / Vigyázz! / Kedved majd követendi gyász, / Amint mondom, majd követendi gyász.”  (Petőfi Sándor)

 

október 22., péntek, 19.00: Bohémélet

„A választásom legfőbb szempontja az volt, hogy a társulati tagoknak élmény legyen játszani, és persze hogy a művek a közönség számára is ismerősen csengjenek” – nyilatkozta nemrég a Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója, Dinyés Dániel. Puccini klasszikusát már ennek jegyé­ben állította színpadra Göttinger Pál. Az előadást október 24-én és 26-án, illetve november 19-én és 20-án (a legutóbbi napon 15.00 órai kezdéssel) játsszák. (Szegedi Nemzeti Színház, Szeged, Vaszy Viktor tér 1.)

 

október 22., péntek, 19.30: Cziffra ’56 emlékkoncert

A forradalom előestéjén Cziffra György az Állami Hangversenyzenekarral előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. zongoraversenyét. Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Takács-Nagy Gábor vezényletével erre az estére emlékezik Bartók műve mellett Liszt 3. magyar rapszódiájával és Brahms: 2. (D-dúr) szimfóniájával. (Zeneakadémia, Nagyterem, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

október 23., szombat, 11.00: Magyar Kincsek Ünnepe

Egy nap, 5 koncert, 15 vendégművész! A Concerto Budapest 2016-ban elindított sorozata a kezdetektől felöleli a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait éppúgy, mint a népi muzsika világát. Az egész napos program során délelőtt a magyar népi hangszerekkel, délután kettőtől az „operettek világával” ismerkedhetünk, 15.15-től Prímások címmel ad koncertet a Söndörgő és Sárközi Lali, 17.30-kor pedig Történelmi arcképek címmel a Pannon Filharmonikusok műsorán Liszt–Veress Magyar Történelmi Arcképek, illetve Kodály Háry János szvitje szerepel. Az esti hangversenyt 19.30-tól a Concerto Budapest adja Keller András vezényletével. Az első részben Ligeti György, Veress Sándor és Nádor Mihály, a második részben Bartók Béla és Weiner Leó műveit hallgathatjuk. Közreműködik: Kaczander Orsolya fuvola; Kelemen Barnabás hegedű; Várjon Dénes zongora. (Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

október 25., hétfő, 18.00: Makrokosmos

George Crumb az Egyesült Államok és a világ kortárs zenéjének egyik legjelentősebb alakja. A mester október 24-én ünnepli 92. születésnapját, ebből az alkalomból az egyik legfontosabb és legnépszerűbb művéből, a Makrokosmos című sorozatból szólalnak meg részletek hét zongorista, Borbély László, Kiss Péter, Forgó Benjámin, Ittzés Péter, Király Ádám, Mikulík Márton és Robotka Bertalan előadásában. A mű cí­me Crumb legkedvesebb 20. századi szerzőjére, Bartók Bélára és annak művére, a Mikrokozmoszra utal. Szokatlan hangzásokban nem lesz hiány, az előadónak például a hangszeres játék mellett gyakran a saját hangját is használnia kell: éneklés, suttogás, kiáltás és fütty is szerepel a kottában. (BMC Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól Csató Kata lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.