Hangadó – klasszikus zenei melléklet  

Snoblesse Oblige 2021/41.

  • Narancs
  • 2021. október 13.

Zene

Klasszikus zenei programajánló

„Kari, / Vigyázz! / Kedved majd követendi gyász, / Amint mondom, majd követendi gyász.”  (Petőfi Sándor)

 

október 22., péntek, 19.00: Bohémélet

„A választásom legfőbb szempontja az volt, hogy a társulati tagoknak élmény legyen játszani, és persze hogy a művek a közönség számára is ismerősen csengjenek” – nyilatkozta nemrég a Szegedi Nemzeti Színház új zeneigazgatója, Dinyés Dániel. Puccini klasszikusát már ennek jegyé­ben állította színpadra Göttinger Pál. Az előadást október 24-én és 26-án, illetve november 19-én és 20-án (a legutóbbi napon 15.00 órai kezdéssel) játsszák. (Szegedi Nemzeti Színház, Szeged, Vaszy Viktor tér 1.)

 

október 22., péntek, 19.30: Cziffra ’56 emlékkoncert

A forradalom előestéjén Cziffra György az Állami Hangversenyzenekarral előadta Bartók évekig tiltott-mellőzött 2. zongoraversenyét. Balázs János és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara Takács-Nagy Gábor vezényletével erre az estére emlékezik Bartók műve mellett Liszt 3. magyar rapszódiájával és Brahms: 2. (D-dúr) szimfóniájával. (Zeneakadémia, Nagyterem, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

október 23., szombat, 11.00: Magyar Kincsek Ünnepe

Egy nap, 5 koncert, 15 vendégművész! A Concerto Budapest 2016-ban elindított sorozata a kezdetektől felöleli a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásait éppúgy, mint a népi muzsika világát. Az egész napos program során délelőtt a magyar népi hangszerekkel, délután kettőtől az „operettek világával” ismerkedhetünk, 15.15-től Prímások címmel ad koncertet a Söndörgő és Sárközi Lali, 17.30-kor pedig Történelmi arcképek címmel a Pannon Filharmonikusok műsorán Liszt–Veress Magyar Történelmi Arcképek, illetve Kodály Háry János szvitje szerepel. Az esti hangversenyt 19.30-tól a Concerto Budapest adja Keller András vezényletével. Az első részben Ligeti György, Veress Sándor és Nádor Mihály, a második részben Bartók Béla és Weiner Leó műveit hallgathatjuk. Közreműködik: Kaczander Orsolya fuvola; Kelemen Barnabás hegedű; Várjon Dénes zongora. (Zeneakadémia, Bp. VI., Liszt Ferenc tér 8.)

 

október 25., hétfő, 18.00: Makrokosmos

George Crumb az Egyesült Államok és a világ kortárs zenéjének egyik legjelentősebb alakja. A mester október 24-én ünnepli 92. születésnapját, ebből az alkalomból az egyik legfontosabb és legnépszerűbb művéből, a Makrokosmos című sorozatból szólalnak meg részletek hét zongorista, Borbély László, Kiss Péter, Forgó Benjámin, Ittzés Péter, Király Ádám, Mikulík Márton és Robotka Bertalan előadásában. A mű cí­me Crumb legkedvesebb 20. századi szerzőjére, Bartók Bélára és annak művére, a Mikrokozmoszra utal. Szokatlan hangzásokban nem lesz hiány, az előadónak például a hangszeres játék mellett gyakran a saját hangját is használnia kell: éneklés, suttogás, kiáltás és fütty is szerepel a kottában. (BMC Könyvtár, Bp. IX., Mátyás u. 8.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk