Koncert - Túl minden határon - Rotfront

  • - kovácsy -
  • 2009. december 17.

Zene

Nem tudom, hányszor lépett fel eddig Magyarországon a Rotfront, de a kötődés egyértelmű. Elég kettőt kattintani a honlapjukon, és máris egy budapesti koncertjükön vagyunk, stage-diving zajlik éppen, hatalmas a lelkesedés és a lendület.

Hasonló hangulat uralkodott a mostani koncert előtt is, jó volt a felvezető dj, és a várakozás sem volt bosszantó, érezni lehetett, hogy senki sem sietteti a kezdést, sőt inkább mintha szívesen késleltette volna a közönség az élvezetet.

Aztán rákezdtek, és valóban fergeteges volt a hangulat. A dob és a gitárok erőteljes és fegyelmezett ritmust adtak, a reggae varratmentesen olvadt át balkáni, cigányos lüktetésbe, onnan pedig skába. Nagyjából ez az, amit a zenekar az "emigrantski ragamuffin" CD-címadó stílusmeghatározáson ért: alapvetően közép- és kelet-európai dallamvilág, újvilági ritmusok, némi utalással a magyar underground rockzenei hagyományaira is, amelyekkel Wahorn Simon (ex-Balaton, -Batu Kármen) személye biztosítja az összeköttetést. ' volt a berlini zenekar egyik kezdeményezője, a másik pedig Yuriy Gurzhy - nyilván Jurij Gurzsij -, egy frontemberhez illően izgékony és igen barátságos férfiú, a berlini zenei színtér Russendisco nevű népszerű programjának egyik pillére. Az "oroszdiszkó" amúgy alapvetően nem hízelgő kifejezés Németországban, a berlini éjszakai élet haladó szellemiségű szegletében viszont azzá vált, nem kis részben a projekt másik tartóoszlopa, a mostanság felettébb közismert ifjú író, Wladimir Kaminer népszerűségének farvizén.

Wahorn ugyancsak diszkózott abban a bizonyos Kaffe Burgerben, ahol a Rotfront is házi zenekarnak számít, mindketten énekelnek, és egymás között váltogatják a sima és a basszusgitárt. Az együttes magyar vonalát Gryllus Dorka erősíti tovább frontnőként, éneke mellett megjelenésével és lelkes, közönségbiztató mozgásával meghatározó látványeleme is a koncertnek. Rokonszenves visszafogottságra vall, hogy az együttes nem játszik rá erre az "otthonosságra", a szót Jurij viszi angolul, habár igen hamar úgy tűnik, mindegy, ki mit mond és milyen nyelven (a többi zenész amerikai, német, ausztrál), a közönség tombol, az első sorokban különösen a női szekció mozgósít elképesztő energiákat. A zenekar két szaxofonosa - az egyikük klarinéton igen komoly klezmeres háttérismeretekről tesz tanúbizonyságot, ráadásul Max Bakshishnak hívják, mely név valódiságát alighanem okkal illeti gyanúnk - gondoskodik róla, hogy az áttetsző egyszerűségű dallamok kellő mértékben megemelkedjenek. A színgazdagság fontos eleme az mc, MadMilian, az ő éneke is hozzájárult a frenézishez, amelyet egy rövid szünet sem tudott érdemben lecsillapítani. Sodró volt a koncert, a legderűsebb értelemben mulatós, ajándékba pedig egy ősbemutatót kínált fel a zenekar. A dal, mint a többi, könnyen és azonnal énekelhető, a szövege rokonszenvesen csacska: "Gay, gypsy or jew / Hungary is so proud of you". Ebben a szellemben vidultunk.

Take Five, december 12.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.