könyv - Finy Petra és Herbszt László: A csodálatos szemüveg

  • Kovács Bálint
  • 2011. július 21.

Zene

Finy Petra és Herbszt László A csodálatos szemüveg című mesekönyve igazi meglepetés az állatok, hercegnők, kalózok és tündérek mesevilágai után: helyszíne ugyanis Budapest, ráadásul a mai, a szobaablakon túli. De csodaország ez is ugyanúgy, mint az "perencián túliak - pontosabban a történet egy pontján azzá válik.
Finy Petra és Herbszt László A csodálatos szemüveg címû mesekönyve igazi meglepetés az állatok, hercegnõk, kalózok és tündérek mesevilágai után: helyszíne ugyanis Budapest, ráadásul a mai, a szobaablakon túli. De csodaország ez is ugyanúgy, mint az "perencián túliak - pontosabban a történet egy pontján azzá válik. Finy Petra egyetlen egyszerû, de igazán remek ötletre fûzi fel meséjét: a fõszereplõ, a kis Kovács Áron kap egy szemüveget, ami hirtelen feltárja elõtte mindennek az igazi alakját. A Szabadság híd pilléreirõl kiderül, hogy egy dinoszaurusz csontváza, a Nyugati téri forgó óráról, hogy egy földbe dermedt gólem óriási ujjára húzott gyûrû, digitális számjegyeknek hitt ragyogó drágakövekkel, a Toldi utcai szökõkút meg egy bálna óriási légzõnyílása - és így tovább, szerte az egész városban. Sõt fény derül arra is, hogy a morgós nagynéninek is van egy csodaszemüvege, csak az övé hibás konstrukció: csupa rosszat lát tõle az ember.

A szerzõ ötlete igazi jutalommunkára ad lehetõséget az illusztrátornak is - Herbszt László részletesen kidolgozott, lenyûgözõ, humoros és meglepõen ötletes képei minimum egyenrangúak a szöveggel: minden rajzot hosszú percekig el lehet nézegetni anélkül, hogy kétszer ugyanazt a pontot vizsgálnánk.

Kevés mese hathat annyira a gyerekek fantáziájára, mint ez, mivel a hatása nemcsak addig tart, ameddig a mesekönyv, hanem akkor kezdõdik csak igazán, amikor az ember fia-lánya elõször megy ki az utcára az esti mese után. És rájön, hogy talán szemüveg sem kell ahhoz, hogy úgy lásson, mint a kis Kovács Áron.

Naphegy Kiadó, 2011, 58 oldal, 2850 Ft

*****

Figyelmébe ajánljuk