könyv - Hosszú hétvégék Európában

  • - kyt -
  • 2009. október 22.

Zene

Egyet fizet - negyvenet kap? Ezt azért nem állítja magáról ez az angol eredetiből magyarított kötet, de valóban ennyi európai nagyváros nevezetességeit mutatja be, darabonként öt-tíz oldalon. Langavegur és Mestni trg, Ortaköy és Toompea: a fapados légiutak jóvoltából már nem feltétlenül fotelbéli ábrándozás, amikor a furcsán csengő elnevezéseket ízlelgetjük.
Egyet fizet - negyvenet kap? Ezt azért nem állítja magáról ez az angol eredetibõl magyarított kötet, de valóban ennyi európai nagyváros nevezetességeit mutatja be, darabonként öt-tíz oldalon. Langavegur és Mestni trg, Ortaköy és Toompea: a fapados légiutak jóvoltából már nem feltétlenül fotelbéli ábrándozás, amikor a furcsán csengõ elnevezéseket ízlelgetjük. Az ismertetõket különféle szempontú pontozások elõzik meg, és nem igazán érthetõ, hogy a "természet" kategóriában miért kapott London négy csillagot, Bécs és Budapest viszont csak kettõt. A "romantika" versenyszám pontozásában rejlõ szubjektivitással nem vitatkozhatunk, naná, hogy Párizs a gyõztes.

Korlátozott ismeretanyagra számítunk a sok kép mellett - a legegyszerûbb hazai pályán, a Budapest-fejezetnél tesztelni a színvonalat. Meglepetésünkre fájó hiányt nem tapasztalunk, csak fölösleges adatok, részletek maradtak ki. Az ajánlat valóban kimeríti az átlagutazó hosszú hétvégényi befogadóképességét, a szerkesztés frissességét pedig kellõképpen bizonyítja, hogy a szórakozóhelyek között ott szerepel az aktuális romkocsmakínálat java. Felszisszenünk persze a bennfentes "tipptõl", hogy "nyáron üljünk ki egy pohár italra a Liszt Ferenc tér egyik kávézójának teraszára", de nyugi, Bécsben a Sacher-tortát ajánlják, Brüsszelbõl pedig pisilõ kisfiús dugóhúzót kell ajándékba vinni. Vagyis a bejáratott turistaprogramtól nem próbál eltéríteni a könyv, miközben egyfajta alapszintû kulturálódás felé terelget az esti kocsmázás elõtt.

Hogyha mondjuk Isztambult választjuk néhány napos úti célként, ebbõl a kötetbõl is kellõ ismereteket szerezhetünk ahhoz, hogy bejárjuk a kihagyhatatlan nevezetességeket a Topkapi-szerájtól a Kék Mecseten át a Fûszerbazárig, szigeteket látogassunk, jót villamosozzunk és naplementézzünk, végül pedig eldöntsük, hogy legközelebb Sevilla vagy inkább Tallinn legyen-e az úti célunk.

Jel-Kép Kiadó, 2009, 279 oldal, 3990 Ft

****

Figyelmébe ajánljuk