könyv - KOVÁCS GÁBOR ÉS VÉTEK GYÖRGY: SÖRTÉKA

  • Babiczky Tibor
  • 2009. február 19.

Zene

Lángoktól ölelt kis országunkban, nyugodtan kimondhatjuk, a sörnek nincs becsülete. Hol vannak már Krúdy keserédes futamai a habról és a krigliről? A sör nálunk elproletárosodott.
Lángoktól ölelt kis országunkban, nyugodtan kimondhatjuk, a sörnek nincs becsülete. Hol vannak már Krúdy keserédes futamai a habról és a kriglirõl? A sör nálunk elproletárosodott. És ebben a folyamatban még a rendszerváltás sem hozott változást. Sõt: a hazai sörgyártók lassan már húsz éve képtelenek elszakadni a bunkó férfisovinizmustól. Egy magyar sörreklám többet árt a sör megítélésének, mint amennyit bármilyen brüsszeli vagy amszterdami díj emel rajta.

Ki beszél már arról, hogy - a borhoz hasonlóan - a sör is szakrális ital volt? Hogy azokon a vidékeken (értsd: északon és a Németalföldön), ahol nem kedvezett az éghajlat a bortermelésnek, sörrel áldoztak a templomokban? Hogy ilyen egyszerû a szerzetesrendi sörök keletkezésének története?

Nos, mégiscsak vannak még talpon a vidéken: a felejthetetlen Maláta Magazin egykori oszlopai, Kovács Gábor és Vétek György - számtalan sörútikalauz után - újabb hiánypótló mûvet tett le az asztalra. A Sörtéka a sörfõzés történetén keresztül (végigkísérvén a sör elkészültének folyamatát) áttekinti az egyes országok sörkínálatát. Megtudhatjuk, mi az a komlózás, hogy mitõl ászok az ászok, vagy éppen, hogy hogyan is szól pontosan a sokat emlegetett bajor sörtisztasági törvény. A kötet külön fejezetet szentel a sörkóstolásnak, végül pedig bemutatja a hazai söröskorsógyûjtõket és gyûjteményeiket. A kiadvány végén külön sörlexikon is található. Kovács Gábor és Vétek György stílusa kiteljesíti a Sörtéka értékeit: hangjuk anekdotázós, írásaik mégis informatívak, alaposak, és minden sorukból árad a sör szeretete. A kötet bõséges képanyagát jó ízléssel válogatták, a szerkesztés precíz, a tördelés kiváló. Végezetül egy hiányosságról is: egy tartalomjegyzék és egy tárgymutató nagyon jót tett volna a könyvnek (meg az olvasónak is). Mit mondhatnék még? Egészségünkre!

Aréna Kiadó, 2008, 352 oldal, 4490 Ft

**** és fél

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.