Lemez: Mit ér a psy, ha magyar (Heart-tribe - A selection of hungarian psychedelic music)

  • Zubor Tamás
  • 2002. május 2.

Zene

Ilyenkor elég lehet rögzíteni a tényt: megjelent (végre). Az első olyan válogatáslemez, mely kizárólag magyar zenekészítők alkotásait tartalmazza. Létezik ilyen Izraelben is, ugyan arrafelé a goa kifejezetten populáris.
Ilyenkor elég lehet rögzíteni a tényt: megjelent (végre). Az első olyan válogatáslemez, mely kizárólag magyar zenekészítők alkotásait tartalmazza. Létezik ilyen Izraelben is, ugyan arrafelé a goa kifejezetten populáris.

A mi goánk inkább belterjes, szinte mindenki ismer mindenkit, sőt ha egy partin kicsit több az ismeretlen arc, akkor sokan kiáltanak a "régi, szép idők" után. Leghangosabban az "öregek", akik már akkor is goára jártak, mondják félrészegen, amikor neked még tojáshéj, és már akkor is füvet szívtak, amikor te még az anyád csecsén...

A népszerűségéhez képest mindenképpen tömérdek hazai dj és partiszervező (állítólag előbb-utóbb mindenki dj vagy partiszervező akar lenni), a frenetikus hangulatú bulik, a mesebeli helyszínek, egy világfesztivál Ozorán, egy még kicsit szegényes portál (Goa.hu) után most íme egy lemez, mely megpróbál "szelektálni a magyar pszichedélikus zenékből".

A Tanu Tuva, a soktagú ütősformáció Travellerje indítja a lemezt, az egyszemélyes Kalumet Liquid forestje és a kétfejes Quantum State Symbiosisa pedig igazi psy-, illetve full-on-féle csúcspont azoknak, akik táncban-zenében nem ismernek megállást. Egy partin körülbelül ezek után, valamikor az éjszaka és a nappal között játszanák le dj Natsha, azaz Woodoo Kids Let there be lightját, amikor már azok a "megállást nem ismerők" is lazábban adják.

A második számot dj Wegha zenekészítői pszeudója, Turbopauza jegyzi; a Népekben csak a számcímet érzéketlenül kántáló hang zavar: "népek, népek, népek, népek...". A Wegha és Oleg alkotta Maya menetelős Bugijában a goatrance hazai úttörője bebizonyítja, hogy bár mostanában dj-ként mellőzi a progressziót, zeneírásban azért számíthatunk rá; a vége felé pedig, a partik reggeli "trance-es nyálcsorgatásának" megfelelő részben Turbopauza-Wegha köszön be a talán kevéssé letisztult Elektronikus magyarázattal.

A háromtagú Shiverman´s Friendben ott van dj Virgács is (meg Gobbo és Geri); míg a Candle light, illetve az Ultrasounderground Cristalgardenje egy "átlagos" magyarországi goaparti reggeli programjába illeszkedik. Tas (Bognár Tas) Huhogója maga a vég - a partié és a lemezé is: lassan elhalkul.

A szerzői kiadásban, a Mély Mosoly Alapítvány támogatásával megjelent Heart-tribe készítői köszönetet mondanak majd´ mindenkinek: a partiarcoknak, a dj-knek, a halásztelkieknek, az internetes Pararádiónak, a Goa.hu-nak és Galló Péternek, aki a hangszerelést végezte (majdnem jól). A számok egy parti ívét követik, és Olegék már a Heart-tribe "volume two" zenéit gyűjtik - azt mondják, annyian írnak pszichedélikus zenéket ebben a hazában, hogy a harmadikat és negyediket sem lesz nehéz összehozni.

Zubor Tamás

Szerzői kiadás, 2002

Figyelmébe ajánljuk