Meghalt Eötvös Péter zeneszerző

  • Narancs.hu/MTI
  • 2024. március 24.

Zene

A zeneszerző 80 éves volt. 

Életének 81. évében elhunyt Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja – tudatta a család vasárnap az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Eötvös Pétert türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Eötvös Péter Székelyudvarhelyen született 1944-ben, tizennégy éves korában Kodály Zoltán javaslatára felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, itt, majd a kölni zeneművészeti főiskolán végzett tanulmányokat. Zenei pályáját a Vígszínház zenei vezetőjeként kezdte, 1963 és 1971 között film- és színházi kísérőzenék komponálásával foglalkozott. Többek között több Fábri Zoltán-, Makk Károly-, Huszárik Zoltán- és Szabó István-film zenéjét is ő írta. 

1966-ban Kölnbe költözött, ahol 1976-ig Karlheinz Stochkhausen német zeneszerző együttesével dolgozott együtt, valamint a Kölni Rádió elektronikus zenei realizátora lett, majd 1991-ig a Pierre Boulez alapította párizsi Ensemble InterContemporain zeneigazgatója, 1994-ben pedig a Holland Rádió Kamarazenekarának vezető karmestere lett. 

Különféle neves együttesekkel vendégkarmesterként is együttműködve a kortárs zene egyik legelismertebb interpretátoraként szerzett magának hírnevet, közben oktatói tevékenységet is folytatott, 1992–1998 között a karlsruhei, majd 1998-tól a Kölni Zeneművészeti Főiskola professzora lett. 1991-ben a pályakezdő karmestereket segítő intézetet alapított Fiatal Karmesterek Nemzetközi Eötvös Intézete néven. 2004-ben költözött vissza Magyarországra. 

1991-ben létrehozta a Nemzetközi Eötvös Intézet Alapítványt, 2004-ben pedig az Eötvös Péter Kortárszenei Alapítványt. Alapítványai a fiatal zeneszerzőket és karmestereket segítik, ösztöndíjat, továbbképző kurzusokon való részvételt biztosítva számukra. 

Munkássága elismeréseként számos kitüntetésben részesült, egyebek mellett 1988-ban a francia kulturális miniszter odaítélte neki az Ordre des arts et des lettres tiszti fokozata állami kitüntetést, 2013-ban pedig a parancsnoki fokozatot. 1997-ben Budapesten megkapta a Bartók–Pásztory-díjat. 1997-ben a berlini Akademie der Künste, 1998-ban a budapesti Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia, 1999-ben pedig a drezdai Sächsische Akademie der Künste választotta tagjai közé. 2002-ben Kossuth-díjat kapott, 2003-ban Budapest díszpolgárává választották, majd 2004-ben a cannes-i expón neki ítélték a legjobb kortárs zeneszerző díját, a BMC lemezkiadó Eötvös Péter-lemeze pedig különdíjban részesült. 

Eötvös Péter az egyik legelismertebb kortárs zeneszerző, karmesterként a modern zene egyik legkiválóbb interpretátora volt, a világ legnagyobb zenekarainak rendszeresen visszatérő dirigense. 

Számos zenekari mű szerzője, de mint operaszerző is hírnevet szerzett magának. Már legelső teljes estés operájával, az 1998-ban Lyonban bemutatott Három nővérrel világsikert ért el. Az ördög tragédiáját 2010-ben Münchenben mutatták be, Kovalik Balázs rendezésében. A Paradise reloaded című operájának története egy átdolgozása az előzőnek, ebben Lilith (Ádám első, száműzött felesége) kerül a központba. Sleepless című operáját, mely Jon Fosse Trilógia című elbeszélésfüzére alapján készült, a Berlini Állami Opera mutatta be 2021. november 28-án.

Legutóbbi, egyben első magyar nyelvű operáját, mely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényéből készült Valuska címmel, 2023 decemberében mutatták be. Kritikánk az előadásról itt olvasható: 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!