rés a présen

„Minden egyes nap”

  • rés a présen
  • 2022. január 19.

Zene

Erdődy Orsolya menedzser-igazgató, BFZ

rés a présen: A BFZ-hez 2011-ben csatlakoztál, igazgató lettél 2020-ban. Milyen változások történtek azóta?

Erdődy Orsolya: 2020-ban hatalmas lendülettel és tervekkel vettem át a zenekar vezetését. Kinevezésemet nagy megtiszteltetésnek érzem ma is. A zenekar, bár anyagi nehézségekkel küzdött, naptára három évre előre tele volt külföldi és itthoni fellépésekkel, jótékonysági projektekkel. A Covid romba döntötte a terveket, fájdalmas volt megélni, ahogy elúsznak fellépéseink New Yorktól Pekingig. A bizonytalanság a zenészeket és a stábot is megrázta. De erőt merítettünk a nehézségekből is: megtanultuk, hogy sokkal flexibilisebbnek kell lennünk, tudni kell újratervezni, így őrizhetjük meg piacvezető pozíciónkat. Ebből olyan sikeres projektek születtek, mint a karanténkoncertek, a szerenádok vagy a zenélő teherautónk roadshow-ja Budapesten és a Balatonon. Emlékezetes volt 2021 májusában a lezárások utáni első nyilvános hangversenyünk, Mozart Requiemje, amelyet a Covid-áldozatok emlékének szenteltünk, és öt országban közvetítették.

rap: Nagyszabású adománygyűjtő bállal kezdi az évet a zenekar.

EO: Korábban évadnyitó esteket, még korábban évadzáró gálákat is tartottunk, a bevételt mindig a BFZ közösségi, edukációs tevékenységére fordítottuk: volt, hogy Cserdibe mentünk zenélni a legkisebbeknek, de tartottunk idősotthoni koncerteket, Zenevárakat is. Olyanoknak vittük el a zene csodáját, akik nem tehetik meg, hogy hangversenyre járjanak. Két éve merült fel, hogy az évadnyitó gála helyett a báli szezonban rendezzünk táncos bált, és mivel 2020-at írtunk, adta magát a húszas évek hangulata és a big band zene – megszületett tehát a BFZ Big Band, amelybe muzsikusaink is örömmel ugrottak fejest. Ács Ákos klarinétművészünk vállalta a művészeti vezetést, és a többiek is alig várták, hogy ezzel a műfajjal színesítsék zenei palettájukat. Fergeteges siker volt. Az idén vendéget is hívtunk Reginald Mobley személyében, aki Ottonét énekelte a Poppea megkoronázásában. A barokk mellett a dzsesszt is imádja.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Címszereplők

  • Kiss Annamária

Az elmúlt évad során a Katona József Színházban is láthattuk Médeia drámáját (Bagossy Júlia rendezésében), de hogy ne menjünk messzire, a Jurányiban is futott a Czukor Balázs által színre vitt változat.

Feladatmegoldás

Az OSA Archívum nem először foglalkozik azzal, hogy a legnagyobb haláltábor hogyan él tovább a magyar történeti tudatban. (Auschwitzba 56 nap alatt 430 ezer vidéki magyar zsidót hurcoltak, és a tábor minden harmadik áldozata magyar volt.)

Ki a mi barátunk?

„Ha a határ kellő sűrűséggel átjárható, az megkönnyíti az emberek életét. Ha viszont nem, akkor ez természetesen nehézségeket okoz az ott élőknek, és elválasztja az embe­reket egymástól. Éppen ezért számunkra stratégiai kérdés az, hogy van-e elég határátkelési pont két ország között” – mondotta Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere kedden, a Veľký Horeš (Nagygéres) és a magyarországi Nagyrozvány közti rövid összekötő út átadó ünnepségén.

Mindent jól csináltunk

„A négy és fél órán át tartó tárgyalás során a fenyegetőző férfi egyetlen alkalommal sem közölte, hogy robbantásra készül” – ezt Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója közölte azon a múlt heti sajtótájékoztatón, amelyen a szeptember 20-án történtekről számolt be.

Arcah végnapjai

Alighanem az örmény–azeri konfliktus utolsó felvonásához ­érkeztünk a múlt héten. Azerbajdzsán visszanyerte ellenőrzését Hegyi-Karabah, a területén lévő, örmény többségű, s az 1992–1994-es háború óta magát függetlennek tudó enklávé ­fölött. Lesz-e maradása az itt élő 120 ezer örménynek, hogyan tékozolta el utolsó szövetségesét a térségben Moszkva, és ­maradtak-e jó fiúk a történet végén?

Herszoni történet

A háború alatt Herszon lakosságának java része elmenekült, csak néhány tízezren maradtak és dacoltak a megszállókkal. Olena férje nem sokkal azután halt meg, hogy az orosz hadsereg elfoglalta a várost.

Nicsak, ki hallgat?

„Ma Magyarországon, ahol az állami beruházások még mindig jelentős mértékűek, ahol kormány által támogatott hitelkonstrukciók működnek, ahol az adórendszer kevéssé stabil, ahol állami cégek hiteleket vesznek fel üzleti bankoktól; nos, egy ilyen gazdaságban elég tág tere van annak, hogy alkuk köttessenek a kormány és a bankok között.”

"Amióta az eszemet tudom, Orbán a miniszterelnök"

  • Dusza Erika

A TASZ a napokban osztotta ki az idei SZABAD-díjakat, a fiatalok kategóriában a jelöltek között volt az ADOM Diákmozgalom is. A szervezet 16 esztendős kommunikációs vezetőjével és borsodi koordinátorával, Merucza Tibor Alexszel a fiatalok közéleti aktivizmusáról, személyes indíttatásról, jövőképről beszélgettünk.

Új szelek

Érezhetően megélénkült a kádermozgás Dunakeszi és Göd térségében, miután nyáron igazságügyi miniszterré nevezték ki Tuzson Bence országgyűlési képviselőt. Dunakeszin bizonytalanná vált a kormánypárti polgármester újraindítása, a város fideszesei pedig közben Gödöt is „felügyelik”.

„Uram, nem csak fólia lesz itt”

Dolgozni jöhet, de munka után menjen vissza a szállására. Vásárolhat a boltban, de eszébe ne jusson körülnézni a falunapon! Akiknek van rá hatalmuk, úgy ­próbálják szabályozni a vendégmunkások életét, hogy ittlétük minél kevesebb ellenérzést váltson ki a ­helyiekből. Mégis akadnak letelepedők.