Németh Alajos a Petőfi Zenei Tanácsról: Olyan ötlet is van, hogy lehetne egy popzenei zeneművészeti főiskola

Zene

A Demeter Szilárd kezdeményezésére alakult testület tagja interjúnkban elmondta, Póka Egon nevét viselné az akkreditált felsőoktatási intézmény.

A Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség kezdeményezésére kedden megalakult a Petőfi Zenei Tanács. Az alakuló ülésről megjelent első beszámoló szerint a testület célja a popkultúra, „korunk elsődleges kulturális közegének minőségelvű fejlesztése”. A tanács tagjai között van mások mellett Kovács Ákos, Both Miklós, Müller Péter Sziámi és Nagy Feró, aki szerdán azt is elárulta, szerinte mi ellen kell lázadnia a magyar rockzenének A Petőfi Zenei Tanács megalakulásának híre már csak azért is nagy port kavart, mivel a tagok között egyetlen nő sem szerepel, emellett pedig az a kérdés is felmerül, vajon meddig terjed a Petőfi Rádiót és a Petőfi TV-t is átalakítani kívánó testület hatásköre, amikor utóbbi alig néhány hete cenzúrázva adta le Beton.Hofi koncertfelvételét. Többek között erről is beszélgettünk Németh (Lojzi) Alajossal, a Bikini együttes basszusgitárosával, az Artisjus elnökével, a Petőfi Zenei Tanács tagjával.

magyarnarancs.hu: Mi lesz a gyakorlati feladata a Petőfi Zenei Tanácsnak? 

Németh Alajos: Kétórás fejtágítást kaptunk az első találkozásunkkor, amikor Szilárd fölvázolta nekünk, hogy mi az elképzelése. Kész tényekkel teli csomagot nyitott ki. Rengeteg arca van a zenei tanácsnak, illetve a felé benyújtott csomagnak. Például a Hajógyár, ami egy online felület, de szóba került a művelődési házak újragondolása, illetve a Petőfi Rádió és a Petőfi TV is. Az egész zenei tanácsnak az a küldetése, hogy értékálló dolgokat hozzunk létre. Nem feltétlenül mi. Inkább próbáljunk meg alányúlni az értékálló dolgoknak, és ezeket futtatni a különböző médiumokban. Olyan arculatot szeretnénk létrehozni a feltörekvő fiataloknak, ami tényleg értékálló.

magyarnarancs.hu: Számodra mik ezek az értékek?

NA: Nekem az az érték, ha valami örömet szerez a hallgatónak, ha kinyitja a tudatát és tanul belőle. A tinglitanglit is el lehet adni három perc húsz másodperceben, ha egyfolytában azt játszod, de én olyan zenékre gondolok, amilyen például régen a Syrius volt. Azt azonban jegyezzük meg, nem szabad elveszíteni a közönséget azáltal, hogy teljes arculatváltást csinálunk. Demeter Szilárd javaslatára például a Petőfi Rádió arculatát a Duna TV stílusához hasonlóan szerveznénk át, tehát egy kulturális rádió jönne létre. Ez nagyon jó, de ezt azért valamilyen módon mindenképpen közel kell hozni a közönséghez.

magyarnarancs.hu: Az első nyilatkozat alapján a tanács „a magyar popkultúra jobbá tételét” tűzte ki célul. A popkultúra sajátossága, hogy organikusan fejlődik, és a közönség választja ki, emeli fel a neki tetsző előadókat. Ehhez mit tud hozzátenni egy ilyen testület?

NA: A kultúra és a popkultúra öngerjesztő, tehát nem lehet a fiatalokat belekényszeríteni, hogy csak a trendi vagy a magyaros, népzenéhez közelálló akkordokat használják. A téma mindig az utcán hever, csak nem mindegy, melyikhez nyúlsz hozzá. Vannak nyomdafestéket nem tűrő, és vannak megörökítésre érdemes témák.

Azt felejtsétek el, hogy nekünk kell megváltoztatnunk a popkultúrát, mert mi vagyunk a nagy kiválasztottak.

Nem. Azokat a fiatalokat kell észrevenni, akik már „léteznek”, és őket kell felfrissíteni, iskoláztatni és arrafelé vezetni, hogy még értékesebb dolgokat csináljanak, de saját maguktól. 

magyarnarancs.hu: Az imént kész tényekről beszéltél, de Demeter Szilárd szerint „inspiráló vita” is volt az alakuló ülésen.

NA: Nem kell mindennel egyetérteni. Azért mentünk oda, hogy mindenki elmondja a saját véleményét, de ezt egy tízperces expozéban nem tudod elmondani. Meg kell emészteni azt az elképesztő információáradatot, amit két óra alatt hallottunk, gondolkodni kell rajta, és újabb javaslatokkal előállni. Olyan ötlet is van, hogy

szeretnének csinálni jövőre egy kifejezetten popzenei zeneművészeti főiskolát. A tervek szerint a Kőbányai Zenei Stúdió lenne a szakközépiskola, és afölött lenne majd ez az egyetem, ami Póka Egon névre hallgat.

magyarnarancs.hu: Ez akkreditált felsőoktatási képzést jelentene? 

NA: Hogyne. Nem egy zsebből kirántott, hanem valós felsőoktatási intézmény lesz. Végre egy popzeneoktatási intézmény.

magyarnarancs.hu: Demeter Szilárd nyilatkozta a hvg.hu-nak, Ferenczi Györgyöt azzal kellett nyugtatnia, hogy a Petőfi Zenei Tanács nem a sanzonbizottság. Másokban is felmerült ez az asszociáció?

NA: Dehogyis. Mindenki tudta, hogy nem kell nekünk elgáncsolnunk senkit. Azért jöttünk össze, hogy jót találjunk, és azt próbáljuk megfuttatni. Konszenzus van abban, hogy mindenki szereti a popzenét, és mindenki szereti az igényes popzenét. Arrafelé fogjuk tehát terelni azt a garnitúrát, amit megtalálunk, hogy valóban legyen váltás, ne ezek a „háromperces” dalok domináljanak. Ez egyébként szörnyű. Kereskedelmi rádiós elvárás, hogy három perc húsz másodpercben mondd el, amit akarsz, és ne legyen a dalban gitárszóló.

magyarnarancs.hu: Pont a Duna TV-n futó A Dal című műsorban is elvárás, hogy a produkció ne legyen három percnél hosszabb.

NA: Az a műsor is kereskedelmi jellegű, egy vetélkedő. De ha nem ezt nézzük, hanem mondjuk elmész egy művelődési házba, ahol közönséget kell toboroznod, és az ottani közönség elfogadja azt az új dolgot, amit odaviszel, az lesz majd az igazán jó. Mert ott nem kell három percben gondolkodnod, megfogalmazhatod hat percben is a mondanivalódat, mint például most a godfater. (Tátrai Tibor új zenekara, ezzel az írásmóddal – B. M.), akik nem fiatalok, de nagyon jól tudják, hogyan kell zenélni.

 
Németh Alajos „Lojzi”
Fotó: Fülöp Csaba

magyarnarancs.hu: Ha nem is konkrét dalokat bírálna el a testület, de a Petőfi Rádió és a Petőfi TV műsorának összeállításában lenne valamilyen szerepe?

NA: Az is a feladatunk lenne, hogy tanácsokat adjunk, hogyan lehetne jobban megoldani, hogy ne az azonnal emészthető, direkt slágernek írt dalok gyűjteménye érvényesüljön. Nem szabad direkt slágereket írni. Jó dalokat kell írni, amiből lehet sláger, de azt, hogy te azt a négy akkordot használd, ami minden ilyen ócska slágernek a gerince, irtani kell.

magyarnarancs.hu: Ez új szerkesztők kijelölését jelentené, vagy a mostani működés átalakítását?

NA: Például műsorvezetést. A műsorvezetők nyolcvan százaléka ugyanazt mondja, gyakorlatilag mindegy melyik rádióra kapcsolsz. Deklaráltuk is az ülésen, hogy ezt nem szeretnénk. Én mondtam, hogy ismerek egy jó műsorvezetőt, Nagy Ferót, a Garázs milyen jó volt régen, nyugodtan be lehet dobni ilyen struktúrákat is újra.

magyarnarancs.hu: Nem aggályos szerinted, hogy vállaltan kormányközeli előadókat vonnak be ezeknek a platformnak az átszervezésébe, amikor egy hónappal ezelőtt egy cenzúrázott koncertfelvételt adott le a Petőfi TV, miután Beton.Hofi egyik dalában elhangzott a miniszterelnök neve? Tud arra valamilyen biztosítékot adni egy ilyen tanács, hogy ez ne fordulhasson elő?

NA:

Semmilyen biztosíték nincs erre, mert a másik oldalról is elhangzanak dalok. Ki ezt szidja, ki azt, de a zenének nem ez a célja.

A zenének az a célja, hogy értelmes dolgokat adjon át, értelmes embereknek. Lehet vele politizálni is, de én nem szeretem ezt az egészet. Pedig mi a Bikinivel elég közel vagyunk a politikához, a negyven év alatt elhangzott ez-az, de nem attól lett népszerű. A Fagyi sem mondja ki a politikusok neveit, de a Mielőtt elmegyek vagy az Ezt nem tudom másképp mondani sem. Mégis egy pillanat alatt szíven találta azt, akit kellett.

magyarnarancs.hu: Hangsúlyos kritika volt a tanács megalakulásával kapcsolatban, hogy egyetlen nő sem került a testületbe. Demeter Szilár a Telexnek azt mondta, emögött nincs nemi alapú megkülönböztetés, de ettől függetlenül vannak olyan szegmensei a zeneiparnak, amire a női előadók, női szakemberek jobban rálátnak. Nem fognak hiányozni a szempontjaik?

NA: Szilárd udvartartása nagyrészt nőkből áll, és akik ezt a programot összehozták, azok között is sok nő van, ahogy például a Hajógyár projekt is női találmány (ennek Dénes Adél a vezetője – B. M.). Vannak ott tehát nők bőven, csak nem a tanácsban ülnek, hanem az előkészítő bizottságokban.

magyarnarancs.hu: A testületen belül lesznek speciális feladatkörei az egyes tagoknak? Van olyan terület, amiért például te felelsz?

NA: Ez attól függ majd, hogy ki mit vállal. Szilárd akkora területet tárt fel, hogy elsőre nem is gondoltuk volna, mennyi mindent kell majd átlátni ebben a tanácsban. Öt-hat dologról beszélt szerdán, az utolsó pont volt az egyetem alapítása. Engem ez is nagyon érdekel: a hangmérnöki és a stúdiómunkák, a zenekari gyakorlatok mind fontos dolgok számomra.

A művházak például nem annyira érdekelnek, pedig azokat kell először gatyába rázni, de biztosan lesz rá jelentkező.

magyarnarancs.hu: Van tapasztalatod az alkotók érdekképviseletében, hiszen tavaly február óta te vagy az Artisjus (Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület) elnöke. Ezeket a tapasztalatokan tudod majd hasznosítani a Petőfi Zenei Tanácsban?

NA: Az Artisjus pénzbehajtó egyesület, tehát nem művészeket nevelünk ki. Bár vannak oktató kurzusaink, nem ez a fő profilunk. De az Artisjus díjakat is kioszt. Ott lehet ezt hozzákapcsolni a tanácshoz, hogy az Artisjus minden évben junior díjakat is átad, és nem a rádiós meg a tévés sugárzás alapján, hanem azoknak a fiataloknak, akik tényleg kimagasló teljesítményt nyújtanak koncerteken, vagy a lemezükön.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk