rés a présen

„Rachmaninov az”

Szabó Marcell zongoraművész

  • rés a présen
  • 2019. november 3.

Zene

rés a présen: Hogyan és milyen céllal jött létre az Orosz Zenei Fesztivál?

Szabó Marcell: Régóta a fejemben volt, hogy valamilyen formában létrehozzak egy orosz tematikájú sorozatot, hogy a komolyzenének ezt a kimeríthetetlen szegletét kicsit jobban megmutathassam a hazai publikumnak. Tavaly a teljes fesztivál Rachmaninovnak volt szentelve, ő a kedvenc orosz szerzőm. Bemutattuk, milyen sokszínű alkotó volt, minden koncert más-más műfajba engedett betekintést. A szakma és a közönség is jól fogadta a kezdeményezést, közel telt házzal zajlott minden koncertünk, ami bizakodásra ad okot a jövőt illetően.

rap: Mi a személyes kötődésed az orosz zenéhez?

SZM: 15 évesen találkoztam először igazán Rachmaninov zenéjével, és azóta a kedvenc szerzőm. Sok más zeneszerző lesz favorit időszakosan, de Rachmaninov az, akit bármikor szívesen hallgatok vagy játszok, egész egyszerűen nem tudtam megunni majd’ két évtized alatt. Nagy öröm volt, amikor egy hazai koncert kapcsán találkozhattam Rachmaninov unokájával és kezet foghattam vele. Ugyanolyan magas és mélytekintetű volt, mint a nagyapja.

rap: Mikor lesz az idei fesztivál?

SZM: Október 7. és 12. között lesz Budapesten, illetve Debrecenben. Idén hat orosz zeneszerző lesz a fókuszban és minden koncert más-más zenei műfajt és szerzőt fog bemutatni. Így megszólalnak Prokofjev zenekari művei, Glinka kamaramuzsikája, Rimszkij-Korszakov dalai, Szkrjabin zongoraművei, Csajkovszkij kórusművei, de lesz irodalmi est Muszorgszkij levelezéseiből, illetve lesznek filmvetítések és kiállítás is Muszorgszkij operáiból.

rap: Milyen programokat emelnél ki?

SZM: Aki igazi ritkaságra vágyik, annak Anatolij Fokanov és Demény Balázs koncertjét tudom ajánlani, ahol Rimszkij-Korszakov gyönyörű dalai fognak felcsendülni. De lesz Szkrjabin-est Palojtay Jánossal, orosz tradicionális zene tradicionális hangszereken, Glinka méltatlanul mellőzött kamaraművei, illetve lesz opera- és balettvetítés, a fiatalok neveléséről pedig Lukácsházi Győző fog gondoskodni. A tavalyi fesztivál gyönyörű lezárása volt a Bazilikában tartott koncert, amelyen a debreceni Kodály Kórus énekelte Rachmaninov Vesperását. Ezt idén is megteszik, ezúttal Csajkovkszij Vesperását adják elő. Minden információt meg lehet találni a www.ozf.hu oldalon.

rap: Téged hol hallhatunk, láthatunk még az idén?

SZM: A Művészetek Palotájában a Magyar Állami Népi Együttessel és a Szent Efrém Férfikarral játszunk egy Liszt-műsort október 24-én, november 5-én az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban lesz kamaraestünk Pusker Júliával a 2019-es Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasaiként, november 24-én a Rádió Márványtermében fogom Muszorgszkij Egy kiállítás képeit játszani.

rap: Vannak-e hosszú távú terveid a fesztiválon kívül?

SZM: A fesztiválban nagyon sok téma és lehetőség rejlik, amit igazi élvezet minden évben felfedezni, újragondolni. Jó lenne több városra is kiterjeszteni a fesztivált, illetve Oroszországgal szeretnék egyfajta cserét kialakítani, hogy a két ország tehetséges fiataljai bemutatkozhassanak egymás hazájában. Vannak egyéb nagyobb projektjeim előkészületi fázisban, de az átfogó terv az, hogy a jelenlegi életvitelemet hasonló színvonalon és intenzitással tudjam hosszú távon megoldani, mert talán az a legnehezebb.

 

Neked ajánljuk