"Régebben többször pályáztam, de soha nem kaptam semmit az NKA-tól"

Zene

Karácsonyi lapszámunkban az egyik legjobb magyar gitárossal is beszélgettünk.

Bujdosó János hét év után készítette el triójával a második lemezét. Noha tehetségét nem vitatja senki, úgy tűnik, hogy esélye sincs arra, hogy például az NKA-tól támogatást kapjon; ahogy 2012-ben az első albumot, úgy ezt a mostanit is közösségi finanszírozással tudták kiadni. A National Amnesia Insitiute című lemez mellett az  interjúban szó esik a roma identitásról, a NER-kompatibilis zenekarokról, a bicskei menkülttáborról és arról is, hogy Bujdosó hogyan lett az Európa Kiadó gitárosa.

Egy rövid részlet Legát Tibor interjújából:

Magyar Narancs: Hogyan lehet ma közösségi finanszírozásból lemezt készíteni Magyarországon?

Bujdosó János: 2012-ben ez újdonságnak számított, de most már olyan állapotok vannak, hogy jobb híján egyre többen kérnek: zenekarok, társulatok, szerkesztőségek… Nálunk nem volt semmi különösebb felhajtás. Kiírtam a facebookra, hogy „adjatok minél több pénzt”, volt egy bankszámlaszám, és küldtek. Ahhoz képest elég hamar összejött a szükséges összeg – félmillió forint –,  hogy a bejegyzést csak kétszer vagy háromszor osztottam meg: idén márciusban meg nyáron.

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Miért nem pályáztál?

BJ: Mert nincs értelme. Régebben többször pályáztam, de soha nem kaptam semmit az NKA-tól. Az elmúlt években sok tízezer forintom ment el nevezési díjra.

MN: Összefüggésben lehet ez azzal, hogy ellenzéki tüntetéseken szerepelsz?

BJ: Én innen nem tudom eldönteni, hogy van-e összefüggés az ellenzéki szerepvállalás és a sikertelen pályázatok között, de azt azért lehet látni, hogy általában milyen dolgok nyernek… Nem tudom, hogy létezik-e feketelista, de az biztos, hogy nem az olyan típusú dolgok szoktak nyerni, mint amilyet például én csinálok. Azt látom, hogy általában azok nyernek, akik egyébként a piacról is meg tudnának élni, de ez a szocik alatt is így volt. Az új elem annyi, hogy most kizárólag azokat támogatják, akik szerintük vagy „hazafiasak”, vagy ezt a bárgyú, optimista NER-kompatibilis hangulatot képviselik. Egyébként vannak köztük olyanok is, akik „alternatívnak” nevezik magukat.

A Magyar Narancs karácsonyi 124 oldalas giga-mega száma - Vitray Tamással a címlapon -szerdától kapható az újságárusoknál, illetve itt fizethet elő rá.

Karácsonyi rebellió

Nyomtatott újságot olvasni luxus. Nem annyiban áll csak, hogy végig görgetsz a harsány címeken, s adott esetben rákattintasz egy tízmondatos közlésre. Ajándékozz magadnak és környezetednek némi könnyen elérhető luxust a Magyar Narancs karácsonyi dupla számával!

Mert az tele van minden jóval, de főként egy rakás át- és továbbgondolásra érdemes újságcikkel.

  • Vitray Tamás életműinterjújában a holocausttól jutunk el a népszerűség csúcsaiig, és hetvenes évek budapesti éjszakájának erotikájáig.
  • Kitudhatjuk az ellenzék mélyen őrzött, vagy éppen ellenkezőleg napnál is világosabb titkait.
  • S módunk nyílik megismerkedni a Putyilov gyár trolljaival: így dolgoznak Putyin elvtárs seregei.
  • Nem mellesleg azt is megtudjuk, hogy mi vár Németországra Angela Merkel után.
  • Tekintsük át együtt a magyar ifjúságügy helyzetét, s ha már itt tartunk, az sem piskóta, amit Tamás Gáspár Miklósle mer írni a mai fiatalokról szóló esszéjében: ilyet a múlt század hatvanas éveinek galeri- és farmernadrág-vitája óta biztosan nem olvastunk!

Olyan emberek adtak interjút a karácsonyi Magyar Narancsnak, mint Komoróczy Géza, aki a birodalmak bukásáról értekezikJohn Savage meg arról, hogy milyen volt szőkesége. Babarczy Eszter, Stephen Fry, Bujdosó János vagy éppenséggel Vattay Gábor fizikus is elmondja a magét. Lapozzon bele velünk a New York Times lamúrrovatába!

És ha folytatnánk ezt a felsorolást, soha nem érnénk a lap aljára: amit felsoroltunk, az csak a jéghegy csúcsa. Egyáltalán, vegyen pár karácsonyi Magyar Narancsot magának és a szeretteinek, mert a gondolkodás, a kényelem, az odafigyelés manapság a legnagyobb luxus!

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk