A szerk.

A világ közepe

A szerk.

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig” – Orbán Viktor 2015-ös mondása azóta szállóigévé lett. Akkoriban a legkézenfekvőbb magyarázatnak a miniszterelnök aránytévesztése látszott; mintha a kertvégi stadionnal, a kisvasúttal, a szülőfalujára öntött milliárdokkal Orbán a gyermekkori nehézségeit próbálná feledtetni.

És ha neki sikerült kiemelkednie, akkor miért ne emelhetné a szülőfaluját is maga mellé? Egyszer majd a Milan meg a Bayern játszik a négy közé jutásért a felcsúti arénában, hovatovább oroszlánbarlangban, és a kisvasútnak is csodájára járnak majd a csillogó metropoliszokból érkező külországi drukkerek! A „Bicskéig, Lovasberényig” mondással az is nyilvánvalóvá vált, hogy a miniszterelnök – hiába, hogy a Puskás Akadémia csapata sem robbant be az európai futballba, de még a magyarba sem, pedig az nem is létezik, és a kisvasútra is lasszóval kell fogni az utasokat – nem fogja csak úgy elengedni az abszurd projektet.

Aztán mégsem a vonalat hosszabbították meg, nem lettek újabb állomások: az utazási kedvet inkább látnivalók építésével próbálják felcsigázni. Legyen Felcsút az ország legszebb, legvonzóbb turisztikai desztinációja, és bővelkedjen természeti szépségekben! A felcsúti önkormányzat 2017 áprilisában – környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztése címen – még egy záportározó rekonstrukciójára nyert 234,9 millió forint uniós támogatást, de három évvel később már az idegenforgalmi ambíciók taroltak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk