A szerk.

Az utolsó menedék

A szerk.

Magyar kormánypárti tényezők infantilis-dacos megjegyzéseiből már jó ideje tudjuk, hogy az utóbbi időkben (nagyjából Donald Trump választási veresége óta) Brüsszel mellett az Egyesült Államok is nagyon bántja a magyarokat. Hogy miért?

Hát mert eluralkodott „Wa­shingtonon” is a magyarellenesség, mi másért. (A nagy összképet tisztábban látó, ideológiai­lag öntudatosabb elemek természetesen a Biden-adminisztrációval, „Brüsszellel”, azaz a buzistákkal jó viszonyt ápoló Soros György sziluettjét is rendre meglátják az összehangolt hadjáratok mögött.)

Most például a Belügyminisztérium (BM) közölte, hogy az „Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól”, ám „Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!”

Kedden délelőtt a budapesti amerikai nagykövetség közölte, hogy korlátozzák Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában, mégpedig a 2011 és 2020 között kiállított magyar útlevelek biztonsági kockázata miatt. Az említett időszakban az egyszerűsített honosítási eljárás keretében a magyar kormány csaknem egymillió embernek adta meg a magyar állampolgárságot megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

Magyarország 2008 novemberében került be az amerikai vízummentességi programba, amelybe szigorú kritériumok alapján vonnak be szuverén államokat (megosztják biztonsági adataikat az Egyesült Államokkal, a gazdaságuk magas jövedelműnek minősül, az útlevelekkel kapcsolatos csalások száma alacsony, regisztrálják az ellopott, illetve elvesztett útleveleket, az elektronikus biometrikus útlevelek használatával biztosítják a szigorú biztonsági előírásokat, ténylegesen fellépnek a terrorizmus ellen stb.). Az ún. ESTA 90 napos időtartamra turizmus, üzleti út, orvosi ellátás vagy átutazás céljából használható, és erre a kérelmet elég 72 órával az utazás megkezdése előtt elektronikusan benyújtani. Ha minden rendben, az ügyfél tényleg egyszerűen és gyorsan megkapja a beutazási engedélyt csupán 14 dollár ellenében. (A normál vízum díja ennek több mint tízszerese.) Keddtől ez változott meg, a magyar útlevéllel rendelkezőknek az eddigi két év helyett csak egy évig lesz érvényes az engedély, és utazásonként újra kell igényelni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.