A szerk.

Két indítvány

A szerk.

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

Hasonlóképpen járt el Vitézy Dávid is, de ő csak két kerületben szeretne megismételt szavazást. Mivel a Kúria lapunk megjelenése után dönt arról, hogy lesz-e újrázás, egyelőre csak két dologban lehetünk biztosak. Egyfelől abban, hogy a megismételt szavazást valamikor július elején kellene megtartani. Másfelől pedig abban, hogy Karácsony indítványa teljesen más megfontolásból született, mint Vitézyé.

A tények ismeretében, illetve a hazai politika kisstílű, becsületbeli ügyeket nem ismerő világában Karácsony lépése még úgy is meglepő, hogy a főpolgármester már a részleges újraszámlálást megelőzően bejelentette, hogy az eredménytől függetlenül a főpolgármester-választás megismétlését fogja kérni. Különösen, ha abból indulunk ki, hogy a korábbi ígéretét elsősorban azok kérnék rajta számon, akik nem rá szavaztak. De kiindulhatunk abból is, hogy Karácsony hívei között nem kis számban vannak olyanok, akiket inkább az eredmény izgat, nem a szavahihetőség, emiatt inkább afféle kamikazeakciónak tekintik a főpolgármesteri indítványt. „Könyörgöm Gergő, olvassa el a hozzászólásokat. Már én is azt érzem, ennek semmi értelme” – írja az egyik hozzászóló „a többség nevében” Karácsony Facebook-oldalán az indítvánnyal kapcsolatos poszt alatt.

Ám akik ezt gondolják, mintha megfeledkeznének Karácsony azon állításáról, amely szerint „Budapest köztársaság, és az is marad”. Az viszont csak úgy lehetséges, ha a várost demokratikus elvek alapján vezetik, a törvényeket szem előtt tartva. Karácsony szerint a választás alkalmával nem így jártak el, és ez mindennél fontosabb.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk