Csorna és környéke: a fideszes fellegvár

A 106. körzet

Belpol

A Csorna központú választókerület igazi fideszes körzet, a korábbi országgyűlési választásokon szinte mindig ott volt a legnagyobb a különbség a fideszes és az ellenzéki jelöltek között. Mit tud tenni idén ez ellen az ellenzék, és mit gondolnak a választópolgárok?

„Azt a Zayt tüntessék el innen! Az a legmocskosabb ember!” – mondja idegesen egy idősebb férfi a bolt előtt, majd elveszi az ellenzéki szórólapot, és gyorsan elmasírozik a helyszínről. A Győr-Moson-Sopron megyei Gyórón járunk, csütörtökön reggel kilenckor. A bolt előtti parkolóban egy kisbusz áll, oldalára ragasztva Márki-Zay Péter és az ellenzéki jelölt plakátja, a hangszóróból szól a Wind of Change és egyéb, változásra, változtatásra buzdító slágerek. A pár száz lelkes falu a megye 3. számú, Csorna központú országgyűlési egyéni választókerületéhez (oevk) tartozik; itt a 2009 óta a térség országgyűlési képviselőjeként működő fideszes Gyopáros Alpár és a politikában kezdőnek mondható ellenzéki Kovácsné Varga Ildikó csap össze április 3-án.

 

Klasszikusan fideszes

A választókerület az egyik legfideszesebb az országban, több választáson itt volt a legnagyobb különbség a fideszes és nem fideszes jelöltek között. Bár 2010 előtt mások voltak a választókerületi határok, Csornán 1998-ban a város szülötte, Áder János győzött. Áder 2009-ig volt a térség országgyűlési képviselője, akkor azonban az európai parlamenti képviselőséget választotta. Az emiatt kiírt időközi választást párttársa, Gyopáros Alpár (becenevén Gyopi) nyerte, és egy év múlva, a rendes választáson több mint 67 százaléknyi szavazatot gyűjtött. A 2018-as választáson a jobbikos Magyar Zoltán volt az ellenfele, aki alig 24 százalékot kapott Gyopáros 64 százalékával szemben, a fideszes politikus majdnem 20 ezer szavazattal előzte meg ellenfelét. A negyvenes évei elején járó Gyopáros képviselősége mellett 2018-tól a Modern Városok, majd a Magyar Falu Program kormánybiztosa. Szerettünk volna vele is beszélni, de megkeresésünkre nem reagált.

A választókerületet 75 település alkotja, jellemzően aprófalvak, a két nagyobb város Csorna és Kapuvár, mindkettő nagyjából 10 ezer lakossal. Csorna önkormányzata hosszú ideje fideszes többségű, 2019-ben Bónáné Németh Katalin majdnem 75 százalékkal lett polgármester. Ellenfele a most is induló MSZP-s Kovácsné volt. Utóbbi 2002 és 2006 között volt már önkormányzati képviselő, majd 2019-ben tért vissza a politikába: ha polgármesternek nem választották is meg, kompenzációs listáról bejutott, és önkormányzati képviselő lett. A tavalyi ellenzéki előválasztáson 61 százalékot kapott, ezzel legyőzte a momentumos Orbán Krisztiánt, így ő lett a közös ellenzéki jelölt.

Arról, hogy miért ilyen nagy a Fidesz előnye e térségben, megoszlanak a vélemények. A korábbi jobbikos jelölt, az idei választáson a megye egy másik oevk-jában induló Magyar Zoltán szerint a választókerület adottságai a döntőek. A sok apró faluban számos család legnagyobb tragédiája generációkra visszamenően az államosítás volt; továbbá az elöregedő korösszetételű lakosság leg­inkább a közmédiából, a megyei és helyi lapokból tájékozódik. Magyar szerint ez az alap, amire a Fidesz épít: az államosítással szemben határozzák meg magukat, a helyi sajtót pedig uralják. Pollreisz Balázs, az MSZP megyei elnöke, győri önkormányzati képviselő másképpen látja ugyan a helyzetet, de azzal egyetért, hogy a Fidesz a helyi médiát kisajátította. Szerinte azonban az is sokat számít, hogy Gyopáros Alpár a Magyar Falu Program kormánybiztosa, és odafigyel arra, hogy a saját körzetében sok fejlesztés legyen, és ezzel sok helyen lekötelezi a polgármestereket. „Az ellenzék is hibás – jegyzi meg Pollreisz –, hosszú évekig úgy tekintettünk erre a körzetre, hogy nyerhetetlen, ha az egész országban csak egy oevk-t nyerne a Fidesz, akkor az a csornai lenne, ezért mi sem fordítottunk rá kellő időt és energiát. Pedig valahol el kell kezdeni, hogy tudják a választópolgárok, nem csak a Fidesz létezik.” Magyar Zoltán szerint országos szinten igaz, hogy valóban kevesebb figyelmet kapott ez a terület, azt viszont nem lehet állítani, hogy a helyi politikusok és aktivisták ne dolgoztak volna eddig is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk