A Budapesti Gazdasági Egyetem is alapítványi fenntartásúvá válik

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. február 25.

Belpol

Az egyetem szenátusa csütörtökön szavazta meg a modellváltást.

Február elején szivárgott ki a hír, hogy két újabb felsőoktatási intézmény, a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és az Óbudai Egyetem fenntartóváltásának kérdéséről tárgyaltak az Információs és Technológiai Minisztériumban – ahogy arról mi is beszámoltunk. Néhány hét telt el mindössze azóta, de a BGE szenátusa máris döntött a modellváltásról.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben az egyetem vezetése arról számol be, hogy a szenátus a modellváltást 17 igen, 1 nem szavazat mellett fogadta el, tartózkodás nélkül.

Mint írják, az új működési modell közelebb áll a BGE jelenleg is erősen piaci alapú működéséhez, szellemiségéhez, és hallgatóiknak, valamint munkatársaiknak is előnyösebb helyzetet teremthet. Azt is kiemelik, hogy a rugalmasabb finanszírozástól, szervezettől és jogszabályi környezettől az oktatás minőségének és a kutatások eredményességének növekedését várják. Hozzáteszik: a szenátusi döntés azt jelenti, hogy a BGE-n elindulhat a modellváltás részleteinek kidolgozása, az egyeztetés a külső és belső érintettekkel. A BGE vezetése a folyamatba bevonja az érdek-képviseleti szervezeteket is, különös tekintettel a Hallgatói Önkormányzatra, és az eredményekről beszámol az egyetem közösségének.

A Budapesti Gazdasági Egyetem három fővárosi karán több mint 17 000 hallgató vesz részt a képzésekben.

Figyelmébe ajánljuk