Állampolgárok választási kifogásai

„A cselekmény súlya nem indokolja”

Belpol

Kéretlen SMS-ek, hangüzenetek, plakátrongálás, impresszum nélküli szórólapok, kiegyensúlyozatlan tájékoztatás – a választók jellemzően ilyen kifogásokkal fordultak a helyi választási bizottságokhoz. Az alábbiakban Pest megye 4. számú választókerületében történtekkel illusztráljuk, általában mi a sorsa e panaszoknak.

Pest Megye 4. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága (OEVB) több mint harminc határozatot hozott az elmúlt időszakban, ezek közel fele valamilyen állampolgári panasz elbírálása volt. A választókerületben a fideszes Rétvári Bence nagyarányú győzelmet aratott ellenzéki ellenfelével, Vác alpolgármesterével, Inotay Gergellyel szemben (lásd: A kanyarban előztek, Magyar Narancs, 2022. április 13.). A panaszok nemcsak arról informálnak, hogy a választókat milyen visszaélések, szabálytalanságok irritálták, hanem arról is, hogy az indulók miképpen próbálhatták meg egymást fúrni a bizottságon keresztül. Az OEVB legtöbbször elutasította a beadványokat, esetleg valódi következményekkel nem járó határozatokat hozott (jogsértés megállapítása, további jogsértéstől való eltiltás). A testület legsúlyosabb esetben bírság kiszabására jogosult (ennek maximuma magánszemélyeknél a legkisebb kötelező munkabér havi összegének az ötszöröse, szervezeteknél pedig a tizenötszöröse lehet), de a komolyabb bűncselekmények (hamis ajánlások leadása, tömeges plakátrongálások) felderítése az illetékes hatóságok feladata.

A legtöbb kifogást kéretlen telefonszámokról érkező hívások, SMS-üzenetek miatt nyújtják be. Egy polgár például március 31-én fordult a szervhez, ugyanis egy mobilszámról írtak neki úgy, hogy korábban nem járult hozzá személyes adatai „politikai tartalmú üzenetek továbbítására történő felhasználásához”. Álláspontja szerint az SMS nyíltan a választói akarat befolyásolására irányult, ezért kampányeszköznek minősül, ami jogszerűtlen. Az nem derül ki a határozatból, hogy melyik párthoz vagy politikushoz köthető az SMS, mindenesetre a választási bizottság megállapította, hogy ismeretlen személy az általa küldött üzenettel megsértette a választási eljárásról szóló törvényt (Ve.).

További üzenetek miatt hárman nyújtottak be kifogást április elején, ugyanazzal az indoklással: vonalas telefonszámokról hívta őket az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a felesége. Ehhez egy Telex.hu-n megjelölt cikket, egy telefonhívásról készült hangfelvételt, valamint egy nyilatkozatot csatoltak, utóbbit arról, hogy nem adtak hozzájárulást a híváshoz. A választási bizottság mindhárom esetben a kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasította, ugyanis azok egyebek mellett nem tartalmazták, hogy mikor történt a hívás, milyen telefonszámra kapták a hangüzenetet, illetve semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy a jogszabálysértés valóban megtörtént. Mivel a határozat szerint hiányosak voltak a beadványok, felmerül a gyanú, hogy az ellenzék valamelyik ellenfele nyújtotta be azokat, hátha számára pozitív döntés születik, amit lobogtatni tud – akármi is volt a terv, nem járt sikerrel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk