Állampolgárok választási kifogásai

„A cselekmény súlya nem indokolja”

Belpol

Kéretlen SMS-ek, hangüzenetek, plakátrongálás, impresszum nélküli szórólapok, kiegyensúlyozatlan tájékoztatás – a választók jellemzően ilyen kifogásokkal fordultak a helyi választási bizottságokhoz. Az alábbiakban Pest megye 4. számú választókerületében történtekkel illusztráljuk, általában mi a sorsa e panaszoknak.

Pest Megye 4. Számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága (OEVB) több mint harminc határozatot hozott az elmúlt időszakban, ezek közel fele valamilyen állampolgári panasz elbírálása volt. A választókerületben a fideszes Rétvári Bence nagyarányú győzelmet aratott ellenzéki ellenfelével, Vác alpolgármesterével, Inotay Gergellyel szemben (lásd: A kanyarban előztek, Magyar Narancs, 2022. április 13.). A panaszok nemcsak arról informálnak, hogy a választókat milyen visszaélések, szabálytalanságok irritálták, hanem arról is, hogy az indulók miképpen próbálhatták meg egymást fúrni a bizottságon keresztül. Az OEVB legtöbbször elutasította a beadványokat, esetleg valódi következményekkel nem járó határozatokat hozott (jogsértés megállapítása, további jogsértéstől való eltiltás). A testület legsúlyosabb esetben bírság kiszabására jogosult (ennek maximuma magánszemélyeknél a legkisebb kötelező munkabér havi összegének az ötszöröse, szervezeteknél pedig a tizenötszöröse lehet), de a komolyabb bűncselekmények (hamis ajánlások leadása, tömeges plakátrongálások) felderítése az illetékes hatóságok feladata.

A legtöbb kifogást kéretlen telefonszámokról érkező hívások, SMS-üzenetek miatt nyújtják be. Egy polgár például március 31-én fordult a szervhez, ugyanis egy mobilszámról írtak neki úgy, hogy korábban nem járult hozzá személyes adatai „politikai tartalmú üzenetek továbbítására történő felhasználásához”. Álláspontja szerint az SMS nyíltan a választói akarat befolyásolására irányult, ezért kampányeszköznek minősül, ami jogszerűtlen. Az nem derül ki a határozatból, hogy melyik párthoz vagy politikushoz köthető az SMS, mindenesetre a választási bizottság megállapította, hogy ismeretlen személy az általa küldött üzenettel megsértette a választási eljárásról szóló törvényt (Ve.).

További üzenetek miatt hárman nyújtottak be kifogást április elején, ugyanazzal az indoklással: vonalas telefonszámokról hívta őket az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének, Márki-Zay Péternek a felesége. Ehhez egy Telex.hu-n megjelölt cikket, egy telefonhívásról készült hangfelvételt, valamint egy nyilatkozatot csatoltak, utóbbit arról, hogy nem adtak hozzájárulást a híváshoz. A választási bizottság mindhárom esetben a kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasította, ugyanis azok egyebek mellett nem tartalmazták, hogy mikor történt a hívás, milyen telefonszámra kapták a hangüzenetet, illetve semmilyen bizonyíték nem volt arra, hogy a jogszabálysértés valóban megtörtént. Mivel a határozat szerint hiányosak voltak a beadványok, felmerül a gyanú, hogy az ellenzék valamelyik ellenfele nyújtotta be azokat, hátha számára pozitív döntés születik, amit lobogtatni tud – akármi is volt a terv, nem járt sikerrel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.