Interjú

„A felháborodás a jó politika üzemanyaga”

Pikó András, Józsefváros polgármestere

Belpol

Optimista. Bízik abban, hogy a többség egyetért a politikájával. Kockázatot vállalt, hiszen például az autós-gyalogos vitában egyértelműen a gyalogosok mellett lépett fel. Jövőre kiderül, megérte-e a sok vita és egyeztetés, és hogy hatásos-e a Fidesz gettó­propagandája.

Magyar Narancs: Folynak már a tárgyalások a következő önkormányzati választások ügyében?

Pikó András: Nem, mert a 2019-ben megválasztott testületnek még jócskán van dolga. Be kell fejezni a vállalt programokat, továbbá Józsefvárosnak költségvetést kell biztosítanunk 2024-re is. Amikor ezzel végeztünk, akkor fogunk leülni, szerintem januárban.

MN: A nagykoalíció tavaly kettészakadt. A kivált szocialista és DK-s képviselők azt mondták, stratégiailag támogatják a Pikó-programot. Ez mennyiben valósult meg, illetve hol vannak azok a pontok, ahol érződik a szakadás?

PA: Nem nagyon érzek szakadást, ugyanarra a programra esküdtek fel ezek a képviselők is. Egyetlen személyi kérdésben volt egyet nem értés azóta. A kiválásnak inkább pártpolitikai okai voltak. Az ellenzéki oldalon is van verseny, a kiválók úgy gondolták, hogy jobban láthatóvá válnak, ha külön frakcióba ülnek.

MN: Az országos kormánymédia szerint itt borzasztó az élet, mert szemét és bűnözés van, hajléktalanok mindenhol. A kerületen kívüliek úgy értelmezik ezt, ahogy akarják, de a helyi lakosokat valóban befolyásolni lehet ezekkel az üzenetekkel?

PA: A lakosok látják a megújult Déri Miksa utcát, a megújult Blahát, a bevezetett új támogatásokat, a megújuló óvodákat. Józsefváros nagyon sokszínű és politikailag is rendkívül tagolt, kiegyensúlyozott kerület. A Fideszben ezt Kocsis Máté hitbizományának és uradalmának tartják. Komoly veszteségként élték meg azt, hogy már nem ők irányítják az önkormányzatot. 2019 ősze óta folyamatos ez a kampány. A Fidesz stratégiája egyértelmű: meg akarja gátolni, hogy Józsefváros minden belső különbözőség ellenére is erős közösség legyen. A Fidesz kommunikációs központjából irányított lejárató kampány célpontja elsősorban a polgármester, de nem egyszerűen a polgármester karaktergyilkolászása zajlik, hanem Józsefvárosé is. Amikor Csöveslágernek nevezik Józsefvárost, és mögé szerkesztenek egy füstölgő gyárkéményt, az gyomorforgató. És eléggé náci dumának tűnik. A Fidesz ráállt erre. Van, amikor gettónak mondja Józsefvárost, de Józsefváros a mi otthonunk.

MN: És az ő otthonuk is, nem?

PA: De ember szokott így beszélni az otthonáról? Lehet, hogy az otthonod nem a legszebb, nem a legjobb, de érzelmileg kötődsz hozzá. Abba nem fér bele a mindenáron való gyalázkodás és a mindenáron való ártás.

MN: A statisztikák részben cáfolják a propagandát.

PA: Budapest és azon belül Józsefváros kifejezetten biztonságos hely európai összehasonlításban. De a biztonságérzetünket nem az határozza meg, hogy milyen lenne máshol, hanem az, hogy hány perc alatt ér ki a rendőr. Volt egy nagy csökkenés a Covid alatt, majd egy visszapattanás: a bűnözési ráta most a 2018-as, 2019-es szinten van. Országosan is van egy romló trend, és mindenki, aki a belső kerületekben él – nemcsak Józsefvárosban, hanem az V., VI., VII. és IX. kerületben – pontosan látja ezt. A drogfogyasztásról és a drogterjesztésről van szó. A felújított Blaha Lujza tér környéki utcákban társasházakba törtek be drogfogyasztók, drogterjesztők, agresszívan viselkedtek, a rendőrség sokáig nem tudott érdemben reagálni. Jó kérdés, hogy miért nem. De a baj, ami újonnan keletkezett, rettenetesen zavarja az embereket. És az is zavarja, ha azt érzik, hogy a rendőrség nem megfelelően, vagy nem időben reagál. Ezért volt szükséges, hogy megtámogassuk a rendőrséget egy társadalmi kampánnyal, ez a Biztonságos utcákat, most! kampány. Azóta sikerült rendőrjárőrt telepíteni a Blaha Lujza térre, és sikerült a környékbeli utcákat biztonságossá tenni. Nagyon bízom abban, hogy a józsefvárosi rendőrök folytatják ezt. Kevesen tudják, de Budapesten belül a mi önkormányzatunk támogatja a legnagyobb összegekkel a rendőrség munkáját. Hatvan lakást bocsátunk a rendőrség rendelkezésére – a mi elkötelezettségünk töretlen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!