Interjú

„A felháborodás a jó politika üzemanyaga”

Pikó András, Józsefváros polgármestere

Belpol

Optimista. Bízik abban, hogy a többség egyetért a politikájával. Kockázatot vállalt, hiszen például az autós-gyalogos vitában egyértelműen a gyalogosok mellett lépett fel. Jövőre kiderül, megérte-e a sok vita és egyeztetés, és hogy hatásos-e a Fidesz gettó­propagandája.

Magyar Narancs: Folynak már a tárgyalások a következő önkormányzati választások ügyében?

Pikó András: Nem, mert a 2019-ben megválasztott testületnek még jócskán van dolga. Be kell fejezni a vállalt programokat, továbbá Józsefvárosnak költségvetést kell biztosítanunk 2024-re is. Amikor ezzel végeztünk, akkor fogunk leülni, szerintem januárban.

MN: A nagykoalíció tavaly kettészakadt. A kivált szocialista és DK-s képviselők azt mondták, stratégiailag támogatják a Pikó-programot. Ez mennyiben valósult meg, illetve hol vannak azok a pontok, ahol érződik a szakadás?

PA: Nem nagyon érzek szakadást, ugyanarra a programra esküdtek fel ezek a képviselők is. Egyetlen személyi kérdésben volt egyet nem értés azóta. A kiválásnak inkább pártpolitikai okai voltak. Az ellenzéki oldalon is van verseny, a kiválók úgy gondolták, hogy jobban láthatóvá válnak, ha külön frakcióba ülnek.

MN: Az országos kormánymédia szerint itt borzasztó az élet, mert szemét és bűnözés van, hajléktalanok mindenhol. A kerületen kívüliek úgy értelmezik ezt, ahogy akarják, de a helyi lakosokat valóban befolyásolni lehet ezekkel az üzenetekkel?

PA: A lakosok látják a megújult Déri Miksa utcát, a megújult Blahát, a bevezetett új támogatásokat, a megújuló óvodákat. Józsefváros nagyon sokszínű és politikailag is rendkívül tagolt, kiegyensúlyozott kerület. A Fideszben ezt Kocsis Máté hitbizományának és uradalmának tartják. Komoly veszteségként élték meg azt, hogy már nem ők irányítják az önkormányzatot. 2019 ősze óta folyamatos ez a kampány. A Fidesz stratégiája egyértelmű: meg akarja gátolni, hogy Józsefváros minden belső különbözőség ellenére is erős közösség legyen. A Fidesz kommunikációs központjából irányított lejárató kampány célpontja elsősorban a polgármester, de nem egyszerűen a polgármester karaktergyilkolászása zajlik, hanem Józsefvárosé is. Amikor Csöveslágernek nevezik Józsefvárost, és mögé szerkesztenek egy füstölgő gyárkéményt, az gyomorforgató. És eléggé náci dumának tűnik. A Fidesz ráállt erre. Van, amikor gettónak mondja Józsefvárost, de Józsefváros a mi otthonunk.

MN: És az ő otthonuk is, nem?

PA: De ember szokott így beszélni az otthonáról? Lehet, hogy az otthonod nem a legszebb, nem a legjobb, de érzelmileg kötődsz hozzá. Abba nem fér bele a mindenáron való gyalázkodás és a mindenáron való ártás.

MN: A statisztikák részben cáfolják a propagandát.

PA: Budapest és azon belül Józsefváros kifejezetten biztonságos hely európai összehasonlításban. De a biztonságérzetünket nem az határozza meg, hogy milyen lenne máshol, hanem az, hogy hány perc alatt ér ki a rendőr. Volt egy nagy csökkenés a Covid alatt, majd egy visszapattanás: a bűnözési ráta most a 2018-as, 2019-es szinten van. Országosan is van egy romló trend, és mindenki, aki a belső kerületekben él – nemcsak Józsefvárosban, hanem az V., VI., VII. és IX. kerületben – pontosan látja ezt. A drogfogyasztásról és a drogterjesztésről van szó. A felújított Blaha Lujza tér környéki utcákban társasházakba törtek be drogfogyasztók, drogterjesztők, agresszívan viselkedtek, a rendőrség sokáig nem tudott érdemben reagálni. Jó kérdés, hogy miért nem. De a baj, ami újonnan keletkezett, rettenetesen zavarja az embereket. És az is zavarja, ha azt érzik, hogy a rendőrség nem megfelelően, vagy nem időben reagál. Ezért volt szükséges, hogy megtámogassuk a rendőrséget egy társadalmi kampánnyal, ez a Biztonságos utcákat, most! kampány. Azóta sikerült rendőrjárőrt telepíteni a Blaha Lujza térre, és sikerült a környékbeli utcákat biztonságossá tenni. Nagyon bízom abban, hogy a józsefvárosi rendőrök folytatják ezt. Kevesen tudják, de Budapesten belül a mi önkormányzatunk támogatja a legnagyobb összegekkel a rendőrség munkáját. Hatvan lakást bocsátunk a rendőrség rendelkezésére – a mi elkötelezettségünk töretlen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk