A Fővárosi Törvényszék elnöke elhalasztotta az összbírói értekezletet

  • narancs.hu
  • 2022. február 4.

Belpol

Itt kérdőre vonhatták volna a bírák a Schadl-botrányban való érintettsége miatt.

A járványügyi adatokra való hivatkozással Tatár-Kis Péter február 28-ára halasztotta a törvényszék jövő hétfőre, február 7-re tervezett összbírói értekezletét – értesült a Népszava.

Tatár-Kis Péter a Fővárosi Törvényszék (FT) elnöke, a Völner-Schadl ügyben való érintettsége miatt az Országos Bírói Tanács szerdán nyilatkozatban indítványozta fegyelmi eljárás kezdeményezésének megfontolását az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökénél. Tatár-Kis Péter ráadásul elismerte, hogy találkozott Schadl Györggyel, ami nagy visszhangot keltett a FT  bíróinak körében. A hétfőre hirdetett fórumon lehetősége lett volna bármely bírónak az FT elnökével kapcsolatos kérdéseket is feltenni. A pandémiára hivatkozva az értekezletet azonban csak február végén tartják meg. 

Pedig lett volna miről kérdezni, ugyanis a nyomozati anyagokból az derült ki, hogy Schadl György, a Végrehajtói Kar elnöke megpróbált kirúgatni egy bírót. Találkozott Tatár-Kis Péterrel, a Fővárosi Törvényszék elnökével, aki a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint azt mondta neki, hogy a bírót kirúgni nem tudja, de a csoportvezetői megbízását elveheti és el tudja érni, hogy ne érezze jól magát a munkahelyén. Tatár-Kis elismerte, hogy fogadta Schadlt, de tagadja, hogy a neki tulajdonított mondatok elhangzottak volna.

Mindezek miatt az OBH elnöke a múlt héten igazgatási célvizsgálatot rendelt el a FT-n a teljes 2021. évre a különböző bejelentések és panaszok eljárásának, valamint a konkrét bíróval szembeni bejelentést követő folyamat vizsgálatára. E vizsgálati jelentés elkészítésének határideje 2022. április 15-e. 

A korrupciós botrányba belebukó államtitkárt, Völner Pált is érintő ügyben írt összes cikkünket IDE kattintva olvashatja el. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk