Félbemaradt projektek Békésben

A gazda árnyéka

Belpol

Miért húzódik a medgyesegyházi ipari park építése, noha ezt 450 millió forinttal támogatja az unió? Miért üres lassan másfél éve Pusztaottlaka szélén a speciális igényű gyerekeknek 160 millió forintból épült lakóotthon? Válasz nincs, viszont mindenütt fölbukkan Simonka György szelleme.

Rendhagyóra sikeredett a Dél-Békésben található medgyesegyházi ipari park 2019. augusztus végi alapkőletétele. A meghívó szerint a kisváros akkori polgármestere, Nagy Béla mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője, Simonka György és a Békés Megyei Önkormányzat ugyancsak kormánypárti elnöke, Zalai Mihály mondott volna beszédet az ünnepségen. Ám Simonka hirtelen jött sportsérülésére hivatkozva mentette ki magát, míg Zalai indokot sem közölt a távolmaradásra (lásd: Kerüli a nyilvánosságot Simonka, magyar­narancs.hu, 2019. augusztus 28.). Persze az eseményen való megjelenés aligha hiányzott Simonkának: előtte éppen egy héttel jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy bűnszervezetben különlegesen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a dél-békési fideszes politikus ellen. (A büntetőper 2020. január közepén a Fővárosi Törvényszéken meg is kezdődött.)

Ám a medgyesegyházi ipari parkot a 2017. februári döntés, a 2017 júniusában aláírt támogatási szerződésben foglaltak ellenére máig nem adták át. A tavaly augusztusi alapkőletételkor Nagy Béla polgármester megerősítette, a projekt zárása 2019 legvége, ámbár az akkori munkákat látva ez nem tűnt reálisnak. Medgyesegyháza 2017 februárjában 450 millió forintot nyert ipari terület kialakítására a település határában. A döntést a Békés Megyei Önkormányzat hozta meg, igaz, meglehetősen furcsa körülmények között. A Brüsszel által folyósított Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 58 milliárd forint jutott Békés megyére. Hogy milyen megalapozottságú fejlesztési tervek kaptak végül zöld jelzést, azt jól mutatja, hogy a megyei önkormányzat területfejlesztési bizottsága egyetlen nap alatt, pusztán a pályázatok címei alapján, jóformán vakon döntött 400 projekt 18 milliárdnyi támogatásáról. Ennek „eredményeként” egy kifejezetten hátrányos helyzetű térségben, hihetetlenül kis területi egységen belül Medgyesegyháza mellett Mezőkovácsháza és Simonka szülőfaluja, az alig háromszáz lelkes zsákfalu, Pusztaottlaka is egyaránt 450 millió forintot nyert ipari terület, ipari park kialakítására. Mindenki tudja, hogy e térségben ilyenből egy is elegendő lenne. A mezőkovácsházi és a pusztaottlakai projekt építése még meg sem kezdődött.

Felbomló konzorcium

Érdekes konzorcium állt össze a medgyesegyházi ipari park megvalósítására (lásd: A pók hálója, Magyar Narancs, 2019. október 24.). A projekt indulásakor a Medgyesegyházi Ipari Park Nonprofit Kft. többségi tulajdonosa a kisváros önkormányzata volt, mellette 40 százalékos részesedéssel kezdett a Mentor Me­nedzs­ment Kft. és 9 százalékossal a Paprikakert TÉSZ Kft. Az már akkor is nehezen volt érthető, hogy a hatalmas adósságokkal küzdő, hiteleit visszafizetni képtelen és már felszámolás alatt lévő Paprikakert mit keres ebben az együttműködésben. A magyarázat kizárólag Simonka György személyében rejlik, aki meghatározó tulajdonos a cégben. A Simonka és társai ellen zajló büntetőügy középpontjában éppen az e kft.-vel kapcsolatos csalások és túlárazások állnak, a kárérték összességében eléri az 1,4 milliárd forintot.

A cég végül kiszállt a konzorciumból, és részesedését a Simonkához szintén szorosan kötődő Mentor Menedzsment Kft.-nek adta el. Ez a cég a projekt megvalósítása során a likviditáshoz szükséges előfinanszírozási forrásokat biztosította volna. Ám a fideszes parlamenti képviselő befolyásának csökkenésével a Mentor Menedzs­ment is süllyedni kezdett. Két tulajdonosát, Simonka unokahúgát és egyik legfőbb bizalmasát, üzlettársát a Fővárosi Törvényszéken folyó monstre perben a vádlottak padján találjuk. Aligha meglepő, hogy utóbb kiszállt az iparipark-projektből a Mentor Menedzsment is. Ennek viszont az lett a következménye, hogy Medgyesegyháza önkormányzatának nem csupán a kiugró konzorciumi tagok tulajdonrészét kellett megvásárolnia, hanem gondoskodni kellett arról a forrásról, amely az ipari park területének szánt szántóföld művelési ágból való kivonásának költségére kellett. A több mint 37 millió forintos összeg nem állt a település rendelkezésére, ezért 7 éves futamidő mellett kormányengedélyes hitelt vett fel. Ilyen előzmények után tették le tavaly az ipari park alapkövét azzal, hogy 2019 végére – ahogy az ma is a medgyesegyházi önkormányzat honlapján szerepel – elkészül a beruházás. Nem készült el.

Az ügyben Medgyesegyháza új polgármesterénél, a fideszes Kraller Józsefnél érdeklődtünk, ő lapunknak elmondta, hogy a határidőt 2020. június 27-re módosították. Baukó Lászlóné, a Medgyesegyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője írásban kérte a kérdéseinket. Ezt hetekkel ezelőtt megtettük, de választ az­óta sem kaptunk.

A napokban a helyszínen járva kivitelezőknek és munkának nyomát sem láttuk, még a munkásoknak szánt mobil vécé is felborítva árválkodik. Az ott tapasztaltak alapján enyhén szólva kérdéses, hogy az új határidőre elkészülhet a létesítmény.

Üres gyermekotthon

Pusztaottlakán 2018 októbere óta üresen áll a speciális igényű fiataloknak 160 millió forintból megépített Szivárvány Gyermekotthon. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) közbeszerzési eljárására 2017. október 30-ig lehetett jelentkezni, ezt három építőipari cég meg is tette. A projekt az előírt határidőre, 2018 októberére elkészült.

A húsz gyerek befogadására alkalmas speciális otthonban a nevelést és gondozást kisközösségekben biztosítanák. Az intézményben egy 8 és két 6-6 gyermeket befogadó lakóegység működését tervezték. Ezeken belül 2–4 ágyas hálószobákat, közös nappalit és vele egy légtérben konyha-étkezőt, továbbá fürdőszobát, valamint nevelői szobát készültek kialakítani. Továbbá látogatók fogadására alkalmas helyiséget, terápiás célú foglalkozásokhoz, korrepetáláshoz szükséges csoportszobát és sportolásra alkalmas füves udvart is. Az otthonban 22 szakembert lehetne alkalmazni, munkájuk ellátására kétszáz órás szakmai programban készítenék fel őket. Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának akkori, szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára 2017 nyarán, Békéscsabán arról beszélt, hogy Pusztaottlakán függőségekkel küzdő lányoknak alakítják ki a speciális gyermekotthont.

Nevük mellőzését kérő pszichológusok a Narancsnak elmondták: nem értik, hogy a drogproblémákkal küzdő fiataloknak miért a rossz megközelíthetőségű, a békéscsabai és gyulai kórházaktól messze lévő, valamint a Gyulán működő drogambulanciától távoli Pusztaottlakán kellett megépíteni ezt a lakóotthont. „Egyetlen szakmainak tűnő érvet tudnék felhozni a zsáktelepülés mellett, itt nehezebb droghoz jutni. Igaz, a kereskedők egyszerűen csak ideküldenek egy futárt, és már ezt az érvet is kilőttük” – mondta némi éllel egyikük. A valódi ok aligha szakmai: 2017-ben még lobbiereje teljében volt Simonka György, és a szülőfalujának egyszerűen kijárta ezt a 160 millió forintos projektet.

Pusztaottlakán helyben amúgy nemhogy szakképzett, de szabad munkaerő sincs, így a drogfüggő lányoknak létesített speciális otthon 22 fős személyzetét Orosházáról, Békéscsabáról, Gyuláról, Medgyesegyházáról és Mezőkovácsházáról kellene verbuválni. Kérdés, sikerül-e. További nehézség, hogy az apró falucskát naponta csak néhány buszjárat érinti.

Az SZGYF-től azt kérdeztük, hogy ha egyszer a speciális gyermekotthon a vállalt határidőre elkészült, akkor miért áll másfél éve üresen és kihasználatlanul az ingatlanegyüttes. „A projekt végrehajtása jelenleg is tart, a pályázat megvalósítási határideje 2020. december 31.” – válaszolta az SZGYF, amivel a közbeszerzési dokumentumot és az Emmi korábbi államtitkárát, Czibere Károlyt is megcáfolták; utóbbi korábban 2018 végére, 2019 leg­elejére ígérte a lakóotthon elkészültét és birtokba vételét. A 160 milliós otthon 2020 végi átadása több mint kétéves érthetetlen csúszást jelentene. Már ha idén decemberben egyáltalán elindul – az eddigiek ismeretében ez erősen kérdéses.

Figyelmébe ajánljuk