A Miskolci Egyetem fenntartásába került a Földes Ferenc Gimnázium

  • narancs.hu
  • 2024. június 20.

Belpol

Az iskola az elmúlt években a diáktüntetések fontos színhelye volt.

A Miskolci Egyetem (ME) fenntartásába került a miskolci Földes Ferenc Gimnázium a köznevelésért felelős miniszter nevében eljáró köznevelésért felelős államtitkárság döntése alapján – közölte az egyetem kommunikációs központja csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a gimnázium tanárai és diákjai a 2024/25-ös tanévet már az új intézményi rendszerben kezdik meg. Az egyetem a középiskola fenntartói átvételét azzal a szándékkal fogalmazta meg, hogy az intézmény a jövőben az ME gyakorlógimnáziumaként működjön.

A felsőoktatási intézményt fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítvány hozzájárulásával elindított kezdeményezést a gimnázium tanári kara egyhangúlag támogatta.

A fenntartói jog átvételéről szóló igényt a Miskolci Tankerületi központ terjesztette fel a köznevelésért felelős miniszterhez, az ő nevében eljáró államtitkárság pedig az átvételt engedélyezte.

A közlemény szerint Horváth Zita, az ME rektora a döntés kézhezvételét követően úgy fogalmazott, a köznevelésért felelős államtitkár hozzájárulását követően „a gimnázium az egyetemen folyó tanárképzéshez kapcsolódva gyakorlóiskolaként működhet tovább, erősítve Miskolc oktatási kultúrájának a színvonalát”.

A Földes Ferenc Gimnázium az elmúlt években a diáktüntetések szempontjából is szimbolikus hely volt. 2022-ben az iskola diákjai a pedagógusaik melletti kiállás jegyében ülősztrájkot tartottak, tavaly ősszel pedig a státusztörvény ellen szerveztek zenés virrasztást. Az iskola fontos oktatója volt Szűcs Tamás, aki ugyancsak a státusztörvény hatására jelentette be, hogy buszsofőrnek áll.

A Miskolci Egyetem 2020-ban az első körben váltott modellt, és lett alapítványi fenntartású intézmény. 2022 szeptemberében írta meg a sajtó, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökeként Varga Judit akkori igazságügyi miniszter havi 1,4 millió forint juttatásban részesült.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk