A tyúkólba és a fiókokba is benéztek a rendőrök a gyermekvédelemben dolgozók ellenőrzésekor

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 29.

Belpol

A megalázó vizsgálatot sokan megtagadták, ezért egyre drámaibb a létszámhiány a gyermekvédelemben. 

Mint ismert, a kegyelmi botrányra válaszul a Fidesz által beadott gyermekvédelmi csomag részeként szerepelt az az intézkedés is, hogy a gyermekotthonok munkatársai, a nevelőszülői hálózat tagjai, valamint a javítóintézetekben dolgozók esetében a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) végezheti el a megbízhatósági vizsgálatot, illetve ellenőrizheti a kifogástalan életvitelt. Korábban már kiderült, hogy emiatt többen is úgy döntöttek, hogy otthagyják a pályát, egy fővárosi gyermekotthonból például 18-an távoztak a vizsgálat miatt

A Népszava most arról ír, hogy hogyan zajlik a gyermekvédelemben dolgozók rendőri ellenőrzése a kifogástalan életvitellel összefüggésben azoknál, akik vállalták a vizsgálatok: 

  • az egyik érintett azt mesélte, hogy átbeszélték azt a kérdőívet, amit előzetesen kellett kitölteni, de kikérdezték a szomszédaikat is, megnézték a lakásukat, belenéztek a fiókokba, megkérdezték, tartanak-e otthon alkoholt, és hogy miért dohányoznak a lakásban, miközben csak hevítéses cigarettát használnak;
  • volt, aki arról írt, hogy még a tyúkólba is benéztek, „sátánista jelképeket kerestek”; 
  • más valaki azt mesélte, hogy míg az egyik rendőr rögtön a szomszédhoz csengetett be, a másik hozzájuk, ahol rákérdezett a havi bevételükre, a törlesztőrészlet nagyságára, a lakásban pedig a kitett fényképeken szereplő családtagokról kellett mesélniük; 
  • más egyszerűbben megúszta, mert csak a kérdőívre beírt válaszokra kérdeztek rá; 
  • külön gondot okoz az, ha valaki két helyen dolgozik, mert a kitöltendő kérdőíven nem lehet jelezni az ilyesmit, és ezért értelmezhetetlenek lesznek a válaszok, az ellenőrzésnél pedig volt, aki szólt, hogy jó lenne, ha emiatt nem zaklatnák kétszer, de ezt nem tudták neki garantálni. 

A lap kitér arra is, hogy az ellenőrzések miatti felmondások komoly létszámhiányhoz vezetnek, azok az intézeti nevelők, aki most párban 20-30 gyerekkel vannak, a kényszerű összevonások miatt a jövőben 50-nel lesznek, a lakásotthonoknak pedig 10-12 gyerekkel és 5 felnőttel kellene üzemelnie, de van olyan csoport, ahol csak 2 felnőtt maradt, máshol annyi se. Emiatt a lakásotthonokban élő gyerekeket az intézetbe terelik át, és legfeljebb csak aludni mehetnek vissza a lakásukba, vagyis a gyerekektől elveszik a megszokott otthonukat. Az üres helyeket ráadásul nem tudják betölteni, mert nem jelentkezik senki. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.