A NER-rel versenyezni sem lehet

Bástya üti futót

Belpol

Húsz év után megszűnik az országos hírű sárvári 24 órás ultrafutóverseny. Szervezőjét kizárták a Sárvári Kinizsi SE-ből, szakosztályát feloszlatták, a számlát egy időre zárolták. A futóközösségekben megosztott hírt valaki így kommentálta: Gyulának nem kellett volna politizálnia.

A szlovák Ivan Macaj 229 kilométert tett meg Sárvár központjában 2019. április 27–28-án, a 6/12/24 órás körözős futóversenyen. Ő lett az abszolút győztes. Pedig késve indult, a rajt után egy órával érkezett meg „az ultrafutás Mekkájába”, ahogy a 15 ezres Vas megyei várost emlegetik. A női győztes, Bogárdi Szilvia 226 kilométeres eredményével akkor a 24 órás versenyek női világranglistájának élé­re ugrott. A résztvevők 1,1 kilométeres pályán futottak a csokoládépapírról is ismert várat körbefogó utcákon, aszfalton, macskakövön. Ha megéheztek, hosszú asztalról vehették el, amit megkívántak, sokan saját enni- és innivalóval készültek. Ez legalább háromnapos program, mert 6, 12, pláne 24 óra futás után nem utazik haza rögtön az ember akkor sem, ha lenne, aki vezet helyette. Miután kialussza magát a panzióban, megy a fürdőbe, vagy rögtön vendéglőt keres, mert farkaséhes. És azt tapasztalja, hogy mindenütt kedvesen fogadják.

„Kedves Futók! Sajnálattal közöljük, hogy a jubileumi sárvári 24 órás futás elmarad. 2002-ben rendeztük meg először, nem gondoltuk volna, hogy 2022-ben a polgármester szűkszavú »nem lesz verseny« válaszát kapjuk ajándékba” – tette közzé Görög Gyula főszervező tavaly márciusban. Akkor még azon volt, hogy miután 2020-ban és 2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt a verseny, de sokan elküldték a nevezési díjat, még egyet valahogyan mindenképpen megszervez, mert ezzel tartozik.

Köszönjük néked, Sárvár!

Ígéretét nem tudta teljesíteni, mert a Sárvári Kinizsi Sportegyesület vezetősége közben megszüntette a versenyeket szervező atlétikai szakosztályt, vezetőjét, Görög Gyulát kizárták az egyesületből, a számlát pedig zárolták azzal, hogy majd az egyesület visszautalja mindenkinek a befizetett nevezési díjakat.

„Mi 20 év után befejeztük. Köszönjük, hogy velünk voltatok!” – írta a Facebookon Görögné Berke Zsuzsanna. A hazai futóközösségekben a megosztott hír alatt sokan megköszönték Görögéknek, amit a hazai ultrafutásért tettek. Akadt, aki megnézte, ki a polgármester Sárváron – Kondora István (Fidesz–KDNP) –, és ebből vont le következtetést a döntés hátterére vonatkozóan.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk