A kormányfő nagyváradi kapcsolatai: Haverziók

  • Csák Csongor
  • 2002. augusztus 15.

Belpol

Egy Romániából disszidált német állampolgárságú üzletember, Mudura Sándor Nagyváradon kereskedelmi központot építtet magyar vállalkozókkal, magyar állami bank hitelével. Közönséges, egyetlen legyintéssel elintézhető káeurópai epizód volna, ha a vállalkozó történetesen nem lenne jó ismerőse a magyar kormányfőnek. Az ügynökösdi után magát épp kifújni készülő Medgyessy Péternek most a váradi barátság okozhat kellemetlenséget.

Egy Romániából disszidált német állampolgárságú üzletember, Mudura Sándor Nagyváradon kereskedelmi központot építtet magyar vállalkozókkal, magyar állami bank hitelével. Közönséges, egyetlen legyintéssel elintézhető káeurópai epizód volna, ha a vállalkozó történetesen nem lenne jó ismerőse a magyar kormányfőnek. Az ügynökösdi után magát épp kifújni készülő Medgyessy Péternek most a váradi barátság okozhat kellemetlenséget.Már ha okoz: az illetékes kormányzati kommunikátor a Népszabadságnak ugyanis azt nyilatkozta, hogy "a miniszterelnök nem foglalkozik konkrét hitelkérelmekkel". A jelek szerint a miniszterelnök a maga részéről ezzel lezártnak is tekinti az ügyet. A Medgyessy és a Mudura közötti kapcsolatról először a HVG írt, majd a múlt héten a Magyar Nemzet arról cikkezett, hogy a magyar Eximbank a kormányfő közbenjárására nyújtott két és fél milliárd forintot meghaladó kölcsönt egy olyan nagyváradi beruházáshoz, amelyben a romániai vállalkozó is érdekelt.

A "Sándor-palota" vendége

Ez idő tájt Medgyessynek legfeljebb azt lehet a szemére vetni, hogy jó viszonyt ápol azzal az Alexandru Mudurával (Mudura Sándorról lásd Alexebb évek című keretes írásunkat), aki a nagyváradi beruházás mögött áll. Az üzleti alapúnak induló ismeretséget - amelynek kezdete Mudura szerint 1988 környékére tehető, amikor a romániai üzletember magyarországi vegyesvállalat alapításának tervét forgatta a fejében - a felek korábban sem titkolták. Nem véletlen, hogy - az egyik romániai napilap, az Evenimentul Zilei beszámolója szerint - Orbán Viktor tavalyi, még miniszterelnökként tett, nem hivatalos nagyváradi látogatására (amelynek apropóját a Körös-parti város magyar egyetemének avatása adta) Mudura még véletlenül sem volt hivatalos, jóllehet a bihari nagyváros legbefolyásosabb emberei között tartják számon. Nem kapott meghívót Kiss Sándor, a Bihar megyei tanács alelnöke sem; igaz, róla is köztudomású, hogy több évre viszszanyúló üzleti szálak fűzik Medgyessyhez.

Bár az emberi gyarlóság elfogadható megnyilvánulása volna, ha Mudura kérkedne "magas beosztású" ismerősével, úgy tűnik, ennél jóval többről van szó. A jelenlegi magyar kormányfővel Mudura nem pusztán vadászatokon találkozott. Olyannyira jóban vannak, hogy Medgyessy tavaly ősszel - még a szocialista párt miniszterelnök-jelöltjeként -, romániai körútjának végéhez közeledve a váradi vállalkozó villájának udvarán tartott sajtótájékoztatót. Az idén júliusban tett látogatása során pedig két éjszakát is az üzletember rezidenciáján töltött, sőt jól értesült román lapok tudni vélik, hogy Medgyessy Mudura gyantai, a Fekete-Körös partján lévő vendégházában is megfordult.

Tény, hogy néhány héttel a miniszterelnöki vizit után a "magyar exportőrök külpiaci megjelenésének banki eszközökkel történő elősegítését" zászlajára tűző, állami tulajdonú Eximbank 10,6 millió eurós (2,5 milliárd forintot meghaladó) hitel nyújtásáról írt alá szerződést a Mudurához köthető Lotus Market SA-val. A cég egy több mint húszezer négyzetméteres bevásárlóközpontot épít Nagyváradon, amelynek folyamatban lévő munkálatait a Körös-parton vendégeskedő Medgyessy is megtekintette.

Gyárutó a Pece-parton

Egyik cégén keresztül Mudura 1999-ben szerezte meg a patinás, de erre az időszakra már jócskán eladósodott nagyváradi Sör- és Malátagyár többségi tulajdonát az Állami Tulajdonalaptól (ÁTA). Akkori tudósítások szerint a "megmentő" egy külföldi cég által készített átszervezési tervről beszélt, illetve nyugati technológiával előállított sörről, amellyel a konkurencia lesöpörhető a piacról. Néhány hónappal később azonban anyagi nehézségekre hivatkozva leállította a termelést (úgy, hogy szerződést sem szegett, elvégre profilváltási tilalmat fogadott az ÁTA-nak, márpedig a bezárás nem minősül annak), s 2001 februárjában a sörgyár utolsó épületét is a levegőbe röpítették. Akkor már tudni lehetett, hogy jókora kereskedelmi központ épül fel azoknak az ingatlanoknak egy részén, amelyeken a húszas években a kőbányai Dreher-gyár mintájára alakították ki a térség legnagyobb sörelőállító üzemét.

Az egykori sörgyár azon ingatlanai, amelyeken a beruházás zajlik, egy olyan cég érintésével vándoroltak a Lotus Market SA-hoz, amelyen Mudura - romániai lapértesülések szerint - a már említett Kiss Sándor gyermekeivel osztozik, s amely a Lotus Market többségi tulajdonosa. A fennmaradó pakett a tavaly nyáron Magyarországon bejegyzett BR Immobilia Ingatlanforgalmazó Kft.-é (lásd Titkosgazda című keretes írásunkat).

A szereposztás már-már klasszikusnak mondható: a többségi tulajdonos adja az ingatlant, a kisebbségi gondoskodik a finanszírozásról. A BR Immobilia nem is késlekedett: az Eximbank vezérigazgatója szerint a bankot ez év januárjában - tehát még a választások előtt - kereste fel hitelkérelmével, amelyhez az Ernst&Young Tanácsadó Kft. megvalósíthatósági tanulmányát is mellékelte. Utóbbi, továbbá a közel 40 százalékos önerő megléte pozitív hitelelbíráláshoz vezetett, ráadásul az idén decemberben átadni tervezett kereskedelmi központ jelzálogjoga és a bérletidíj-bevételek is az Eximbankot illetik. A hasonló ügyletekkel megegyező módon a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. a hitel 90 százalékára visszafizetési garanciát vállal (az Eximbank hitelelbírálási rendszerében Románia a közepesnél valamivel nagyobb kockázatú országok között szerepel).

A beruházás máris jelentős magyar exportot generált: a Lotus Market a Betonút Szolgáltató és Építőipari Rt. fővállalkozásában, lapértesülések szerint magyar alvállalkozók kivitelezésében készül. Utóbbiak kétségtelen előnye, hogy egykönnyen nem válnak köddé. Bár meglehet, a homályba vesző tulajdonosi háttérrel büszkélkedő BR Immobiliában is idővel az ország egyik legmegbízhatóbb cégét ismerjük meg.

Csák Csongor

Alexebb évek

A Romániában csak Kinder-királyként emlegetett Alexandru Mudura a nyolcvanas években távozott Németországba, hogy ott némi tőkére és német állampolgárságra szert téve tehetős üzletemberként, a Kinder-termékek kizárólagos forgalmazójaként térjen vissza szülőföldjére. Egyik itteni cége, a Romexa SA 1998-ban a legnagyobb kiviteli forgalmat bonyolította le Magyarországgal (hazánk Románia nyolcadik legfontosabb exportpartnere), de a "testvérvállalat", a Szolnokon bejegyzett Ramexa Rt. sem piskóta: a félmilliárd forint alaptőkéjű cég a Kinder-termékek mellett egyebek között a Raffaello desszertet, a Nutellát és a Tic-Tacot jegyző olasz Ferrero S.p.a. legnagyobb beszállítója. A Ramexa Rt. Tiszajenőn Tic-Tac-csomagoló üzemet tart fenn, de az ország több településén szerelnek össze Kinder-tojásokat, és állítanak elő fröccsöntött pralinédobozokat. A közelmúltban a romániai Biharszentjánoson, a borsi határátkelő közelében építtetett új logisztikai központot a Romexa SA-nak Mudura, aki sikerének titkát abban látja, hogy soha semmit nem kívánt, hanem akart.

Titkosgazda

A BR Immobilia Ingatlanforgalmazó Kft. egyike a Britton Interinvest Limited Liability Company magyarországi leányvállalatainak, amelyek főként az ingatlanforgalmazásban és a papíriparban jeleskednek, de akad köztük egészségügyi profilú is. A HVG információi szerint a Britton Interinvest mögött magánszemély tulajdonosok állnak, akik, úgy tűnik, meglehetősen ügyelnek arra, hogy kilétükre ne derüljön fény. A hetilap által használt nemzetközi céginformációs rendszerben legalábbis a társaság nem volt fellelhető, Magyarországon csupán egy kézbesítési megbízottja ismert. A Britton Interinvest egyik itteni leánycégével, a Britton Capital & Consulting Kft.-vel karöltve tavaly decemberben 90 százalékot meghaladó részesedésre tett szert a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Kartonpack Rt.-ben, s azonmód furcsa ügyletbe vitte bele friss szerzeményét - értesült a HVG. Az új tulajdonosok döntése nyomán egy meg nem nevezett vállalatnak nyújtott 790 ezer eurós kölcsön egy hónap múlva 195 millió forinttal megkurtítva folyt vissza, mivel a különbözetből a Kartonpack gépet vásárolt. Nemrég pedig arra kötelezték a céget, hogy vállaljon jó teljesítési garanciát (amit a megrendelő akkor hívhat le, ha a kivitelező elfogadhatatlan minőségben teljesít, esetleg nem végez időre) a Lotus Market felé, 160 millió forint erejéig.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.