Angyalföld választás előtt - Tuti tippek

  • Rényi Pál Dániel
  • 2010. április 22.

Belpol

Az országban alig maradt négy-öt olyan egyéni választókerület, ahol a szocialista jelölt valódi eséllyel száll harcba az április 25-i második fordulóban. Budapest XIII. kerületének mindkét körzete ilyen hely.

A bevehetetlennek hitt szocialista bázis, a fővárosi 19. és 20. választókörzet, vagy ahogy egy fideszes aktivistától hallottuk, "a Kádár-kerület" most vasárnap is ellenállhat a fideszes hengernek. A 19-esben Szanyi Tibor alig maradt alul fideszes ellenfelével szemben, a 20-asban pedig Tóth József kerületi polgármester - egyedüliként az országban - magabiztosan utasította maga mögé ellenzéki kihívóját.

19.

Szanyi Tibor - aki feltűnően szerényebb kampányt folytatott, mint négy éve - az első fordulóban a voksok 36,79 százalékát kapva alig 429 szavazattal maradt el Szalay Péter fideszes jelölttől (38,33 százalék). Jól teljesített és a második körbe jutott Tordai Bence (LMP, 13,32 százalék), kiesett viszont a jobbikos Kovács Bertalan Tamás (7,98).

A választás másnapján Szanyi zaklatottan kezdte járni a sajtót a tapasztalt voksturizmus miatt; nekünk is elismételte, hogy az igazolással szavazók számára kijelölt 48-as szavazókör környékén mennyi "gyanús dolgot észlelt" (szavazókkal tömött, újra és újra megforduló fehér Ford Transit, választókat instruáló Jobbik-aktivisták). Szanyi 2002-ben és 2006-ban is könnyen hozta a körzetét, nyolc éve már az első körben ünnepelt, négy éve is csak formalitás volt a második forduló. Idén viszont több mint négyezer szavazattal elmaradt 2006-os teljesítményétől (10 244), tehát csak részben igaz, hogy a 48-as választókörben vélelmezett voksturizmus miatt áll jelenleg vesztésre. (Burány Sándor budapesti elnök a 48-asban történteket a joggal való viszszaélésként jellemezte a Narancsnak.)

Az ominózus szavazókörben a 2350 megjelent közül 1431 nem XIII. kerületi szavazó voksolt igazolással. Itt Szalay valóban kiütéssel nyert: 47 százalékot kapott, Szanyi csak 21,2-et. Ez kiugróan jó eredmény a többi szavazókörhöz képest, ám mivel itt a szavazók több mint 60 százaléka nem helyi lakos, az ő megítélésüknél praktikusabb az országos tendenciát alapul venni. Ráadásul nem tudhatjuk, hogy a szavazatok miként oszlanak meg az igazolással szavazók, illetve a bennszülött angyalföldiek között.

"Morálisan elfogadhatatlan, hogy visszaélnek az igazolással szavazás lehetőségével" - mondta a múlt hét közepén Szanyi, hogy aztán pénteken épp róla kerüljön elő hangfelvétel, amin többek között arról beszél: "Azt kell mondani mindenkinek, hogy szóljon a testvérének, rokonának, a barátainak, hogy még Budapesten belül is, hogyha teheti, kérje át magát a XIII. kerületbe, feltéve, hogy MSZP-szavazóról beszélünk." Tordai Bence már a felvétel nyilvánosságra kerülése után fél órával azt kérdezte Szanyitól a Kossuth rádióban, a kialakult helyzetben nem volna-e ildomosabb visszalépni - Szanyi ezt azonban visszautasította. Először a felvétel szándékolt manipulálásáról nyilatkozott, később elismerte, hogy az valódi, de a lelkiismerete tiszta.

Egy szocialista kampányguru szerint "valószínű, hogy történtek ilyen helyi mozgósító akciók, születtek ügyesen megfogalmazott körlevelek, győzködték a vidéki diákokat, hogy nem muszáj hazamenni, nyilván a környező körzetek aktivistái is besegítenek ilyenkor. Márpedig ha valahol történtek ilyenek, az nyilván a XIII. kerület volt, ahol lehetett tudni, hogy necces lesz az eredmény. De az igazolással szavazók száma országosan alig pár ezerrel nőtt a tavalyihoz képest, ezek inkább alulról szerveződő akciók lehettek. Mondjuk az nyilván nem véletlen, hogy nem a Rogán vagy a Bús Balázs körzetében álltak sorok."

A jobbikos jelölt kiesésével - noha a Jobbik vállaltan nem buzdít fideszes jelölt támogatására - Szalay minimum 2-3 ajándékszázalékra számíthat, míg Szanyinál elsőre nemigen látszik, hol lehetnének tartalékai. Szanyi Tibor lapunknak azt mondta, hogy a két forduló között a hontalanul maradt liberális szavazók megszólításán dolgozik, "ezért beszélek például önnel is". A Naranccsal társalgó liberális önkormányzati emberek szerint viszont Szanyinak az elmúlt évek helyi koalíciós tusakodása után nincs nagy renoméja az újlipótvárosi liberálisok körében. Az LMP-jelölt nem lép vissza, és a helyi szocialistákkal mosolyszünetet tartó, az első fordulóban kiesett Tarján András (MDF-SZDSZ) sem biztat a Szanyira szavazásra. Ugyanakkor az adatokból az is kitűnik, hogy az első fordulóban sokan osztották meg szavazataikat az LMP-lista és Szanyi Tibor között; mivel az LMP már parlamenti párt, továbbá a fideszes jelölt legyőzésére csak Szanyinak van esélye, ezek a választók feltehetőleg inkább választják a szocialista indulót vasárnap. A helyi Fidesz és Szalay mindeközben az utcán standol, országos médiumoknak a kampány utolsó hetében már egyáltalán nem nyilatkozik.

20.

A 20. számú választókörzetben Spaller Endre (Fidesz) inkább tűnik tudatosan beáldozott gyalognak, mint csatát nyerő tisztnek. Tóth József - a jelöltek közül egyedülálló módon - 16 éve polgármester Angyalföldön; négy éve az első körben 57 százalékkal verte a mezőnyt, idén pedig egyedüliként győzött a szocialista aspiránsok közül, méghozzá meggyőző fölénnyel (44,71 százalék Spaller 36,37 százalékával szemben), Tóth előnye április 11-én 2234 szavazat volt. Az LMP-s Vári György 10,02 százalékkal (2683 voks) lett a harmadik, és itt is kiesett a Jobbik, mégpedig országos átlagától messze elmaradva (8,90 százalék). Vári az Indexnek eljuttatott nyílt levelében utasította vissza esetleges visszalépésének, szavazói instruálásának a lehetőségét, egyenlő arányban ekézve a két nagy pártot (azért finoman jelezte: nem örülne a kétharmadnak). Tóth kerületi beágyazottságát jól mutatja, hogy szavazóinak majdnem harmada (a 44-ből 13 százalék, kb. 3500 választó) listán más pártra szavazott. Ellenfelei rendre 2-3 százalékkal kevesebb voksot kaptak egyéniben, mint az őket indító pártjaik listái.

A polgármester a Narancs előtt sem tagadta, hogy előzetes felméréseik is mutatták: több Fidesz- és Jobbik-szimpatizáns egyéniben rá szavaz majd, ráadásul "a második fordulóban még kisebb jelentősége lesz a pártkötődésnek, mint volt az elsőben". Önkormányzati forrásaink szerint a helyi szélsőjobb "baloldali gyökerekkel bír, a helyi Jobbikban talán ha egy korábbi fideszes ül, a többiek korábban a szocik körül sündörögtek. Az angyalföldi Jobbik és MSZP között nem különösebben mérges a viszony." A kerületi Jobbik novemberben konkrétan megvédte Tóthot Merker Dávid XIII. kerületi liberális önkormányzati képviselővel szemben, miután az utóbbi nyílt levelében arról kérdezte a polgármestert, miért engedi a tudottan szélsőjobboldali nézeteket valló Ismerős Arcok koncertjét megrendezni az önkormányzati József Attila Művelődési Központban. (Tóth Merkernek címzett válaszában többek között azt írta, hogy "nem ajánlatos a Rákosi-módszerek újraélesztése"). Vagyis Spaller - szemben Szalayval - a népszerű polgármester ellenében nemigen számíthat arra, hogy a kiesett jobbikos jelölt első körös választói nagy arányban támogatják április 25-én.

Tóth amúgy elkötelezett demokrata, rendszeres látogatója az Élet Menete felvonulásnak, és nyilatkozataiban rendre elítéli a kirekesztő politikát. Minden irányban konszenzust kereső politizálása is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy másfél évtizede kirobbanthatatlan a polgármesteri székből, s hogy személyét a legvadabb MSZP-ellenes retorikájú pártok hívei is készek elfogadni Angyalföldön.

Tóth az utolsó héten naponta 6-9 helyen standol az utcán, elmondása szerint legalább 40 "kitelepülésre" készül. Ahogy eddig, várhatóan ezután is inkább személyes vonzerejére támaszkodik, ami persze érthető: Tóth legnagyobb ellenfele maga az MSZP, így az első számú cél értelemszerűen a listás eredmények miatt csalódott szocialista szavazók mozgósítása.

"Angyalföldnek jobb, ha nem ellenzékben van" - Spaller erre építi kampányát. Szerény ismertségét mérlegelve Spaller a párt országos tarolása keltette hangulatban bízik, de azért becsületből járja a kerületet, mindenhova elmegy, ahova hívják, és ahol legalább 10 ember összegyűlik. A múlt vasárnapra szervezett kampányzáró rendezvény - Pataky Attilával, Mészöly Kálmánnal és a második kört már páholyból szemlélő Rogán Antallal - jól sikerült, lelkesítő beszédekben és ingyennasiban nem volt hiány. Spallert megkerestük a múlt pénteken, amikor is készségesen egyeztetett velünk időpontot másnap délelőttre. Szombaton viszont - a kerületi szervezet stratégiai megfontolásaira hivatkozva - nem kívánt már nyilatkozni a Narancsnak mint országos sajtóterméknek.

Mindent egybevetve az angyalföldi Fidesz-MSZP-párharc kimenetelét lapunk döntetlenre tippeli: vasárnap a 19. választókerületet a Fidesz jelöltje, a 20.-at viszont az MSZP angyalföldi polgármestere viszi.

Figyelmébe ajánljuk