Az Energiaügyi Minisztérium vizsgálja Kocsis Máté éves szaldóelszámolásról szóló kérését

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 5.

Belpol

Csak a megfelelő helyről érkező kritikára vártak.

„Az Energiaügyi Minisztérium érdemben vizsgálja a frakció kérését, a brüsszeli elvárásoktól eltérő elszámolási lehetőségeket”  – közölte a tárca Facebook-oldalán csütörtökön.

Mint írják, a következő napokban az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Czepek Gábor a szakmai szövetségek képviselőivel, majd Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökével, Juhász Edittel egyeztet. A bejegyzés szerint

a tárca „méltányos elszámolási rendszer kialakítására” törekszik, „amely megfelelően támogatja a magyar családokat a saját áramfogyasztásukat részben fedező, meglévő napelemeik működtetésében.”

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedden azt üzente Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, hogy „a már megvalósult családi beruházások esetén ne vonjanak el szerzett jogokat, és a kormány döntsön az éves szaldóelszámolás visszaállításáról legalább azon családok esetén, akiket ez korábbi szerződéseik alapján is megilletett”.

Mint ismert, az energiaügyi miniszter augusztus utolsó hétvégéjén tartott kormányzati fesztiválon jelentette be, hogy január elsejétől átalakítják a már meglévő háztartási méretű napelemes kiserőművek elszámolási rendszerét, és aki éves szaldóban volt havi szaldóba kerül, az újonnan csatlakozók pedig bruttó elszámolásba. Az éves szaldóelszámolás kivezetését és havi szaldóra átváltását számos kritika érte a felhasználók és az iparági szakértők részéről, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség nyílt levelet fogalmazott és aláírásgyűjtés is indított.

A minisztérium válaszával kapcsolatban a hvg.hu emlékeztetett, mind a frakcióvezető, mind a tárca brüsszeli elvárásokról ír, pedig a négy évvel ezelőtti uniós irányelv nem azt várja el, hogy minden ilyen rendszer esetében kivezessék a nagyon kedvező éves elszámolást, hanem azt, hogy a 2024. január 1. után újonnan megvalósuló háztartási méretű napelemes rendszerek elszámolása már ne az éves szaldó szerint történjen.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.