Az iskolaőröket is életvitel-vizsgálatra kötelezné a kormány

  • narancs.hu
  • 2024. október 11.

Belpol

Országszerte közel 800 iskolaőrt kell átvilágítani.

A gyermekvédelmi szféra után a szintén gyermekekkel foglalkozó iskolaőrökre is kiterjesztené a kormány az életvitel-vizsgálatot, vagyis csak az lehetne iskolaőr, akinek – az eddig is kötelező erkölcsi bizonyítvány mellett – papírja van a  „kifogástalan életviteléről” – vette észre a hvg.hu egy belügyi tárgyú törvénymódosító javaslatcsomagban.

A javaslatcsomag egyetlen ponton egészíti ki a Belügyminisztérium alá tartozó, rendvédelmi feladatot ellátó állomány tagjaira vonatkozó előírásokat a hivatásos állomány szolgálati viszonyáról szóló jogszabályban. Eszerint „nem lehet iskolaőr, akinek az életvitele nem kifogástalan.” Egy másik passzus ráadásául azt is egyértelművé teszi, hogy a jelenlegi állománynál is megkövetelik az átvilágítást, ezért az előírás a következő lesz: „Az iskolaőr foglalkoztatási jogviszonyát a munkáltató haladéktalanul, azonnali hatállyal megszünteti, ha az iskolaőr életvitele nem kifogástalan. Ebben az esetben az iskolaőr végkielégítésre nem jogosult.”

Ez alapján az országszerte több mint 700 nevelési-oktatási intézményben szolgálatot ellátó közel 800 iskolaőrt is át kell világítani.

Ennek a körnek és a jövőben érkezőknek a kifogástalan életvitel-vizsgálatát ugyanúgy a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) végezné, ahogy a gyermekvédelmi intézményekben dolgozókét és a nevelőszülőkét is. A hvg.hu emlékeztetett, az NVSZ hivatalosan nem titkosszolgálat, de titkosszolgálati eszközöket alkalmazó, belső bűnmegelőzési és bűnfelderítési országos szerv, a „kifogástalan életvitelről” szóló kérdőívben pedig olyan kérdésekre kell választ adni, hogy az illetőnek mi a családi állapota, kivel és miótaél együtt, milyen jelentősebb vagyontárgya vagy hitele van, fogyaszt-e alkoholt, van-e káros szenvedélye, látogat-e szórakozóhelyeket.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk