Az elszámoltató számolása - A polip bögyében

  • Vári György
  • 2011. május 19.

Belpol

Önmagában piti ügy: egy politikus vitatható körülmények között egy kis közpénzhez jutott. Ami mégis említésre méltóvá teszi, az az, hogy ezt Papcsák Ferenc - az első elszámoltatási kormánybiztos - tette, és erről utóbb bizonyíthatóan hazudott.
Önmagában piti ügy: egy politikus vitatható körülmények között egy kis közpénzhez jutott. Ami mégis említésre méltóvá teszi, az az, hogy ezt Papcsák Ferenc - az első elszámoltatási kormánybiztos - tette, és erről utóbb bizonyíthatóan hazudott.

Amikor gyanúsnak tűnő ügyeiről faggatják, Papcsák Ferenc zuglói polgármester minden alkalommal viszontvádakkal felel, a korrupció elleni kíméletlen fellépés bajnokaként és áldozataként tekint magára. Például amikor 2003-ban a rendőrség okirat-hamisítás gyanúja miatt nyomozott ellene, úgy vélte, "a szocialista kormánynak semmi sem drága ahhoz, hogy az elmúlt hetek korrupciós botrányairól elterelje a figyelmet. Ennek egyik fejleménye az ellenem megfogalmazott alaptalan rágalmak újbóli felemlegetése, amelyhez a politikai megrendelésre dolgozó rendőrség elvtelenül asszisztál." A későbbi perben vádlott-társait elítélték, őt fölmentették. Papcsák már 2003-ban kijelentette: perelni fogja rágalmazóit.

Papcsák 2010. nyári "elszámoltatási" kormánybiztossá kinevezése után ismét az érdeklődő állampolgárok látókörébe került. A cikkünk címét adó emlékezetes zoológiai képzavarát is akkortájt fogalmazta meg, mondván, hogy meghurcoltatását csakis az a tény magyarázza, hogy a pannon polip bögyében van. Az említett furcsa felépítésű állat - Népszava nevű csápjával - sok egyéb mellett azzal zaklatta a szigorú elszámoltatót, hogy fővárosi közgyűlési képviselőként delegálták ugyan a Bajcsy-Zsilinszky Kórház Tulajdonosi Felügyelő Tanácsába, ő azonban az újság információi szerint ennek ülésein nem vett részt, csak a tiszteletdíjat vette fel - még ha később néha elfelejtette is feltüntetni e jövedelmét a vagyonnyilatkozatában. Utóbbit, miután mások észrevették, pótolta. (Szórakozottságában Papcsák egyébként arról is elfelejtkezett egy darabig, hogy polgármesterként és képviselőként is vesz fel költségtérítést - a pannon polip azonban erre is figyelmeztette.)

Azt viszont, hogy ne vett volna részt az üléseken, Papcsák Ferenc önérzetesen visszautasította: "Ez nem igaz. Ezért be fogom perelni a Népszavát" - ígérte meg a Magyar Nemzetben 2010. szeptember 25-én, majd rávilágított a hazug vádak hátterére: azért van a "bögyükben", mert bíróság előtt támadta meg a kórházigazgató szerinte jogellenes kinevezését, és egyéb visszásságokat is szóvá tett.

Lapzártánkig mindenesetre semmiféle eljárás nem indult az ügyben, noha a polgármester amúgy nem sajnálja a perköltséget, bloggerek, újságok, LMP-politikusok egyaránt sorra kerültek már. A Narancs a tisztánlátás végett kikérte az ügy teljes dokumentációját a kórháztól. A jelenléti ívekből kiderül, hogy Papcsák bizonyíthatóan hazudott. A kórház felügyelőtanácsának a vonatkozó időszakra eső, lapunk birtokában lévő kilenc jelenléti íve közül ugyanis Papcsák egyetlenegyet sem írt alá. (A sajtóhírek szerint 2010 júliusában lemondott tagságáról, de a neve még a szeptemberi ülés jelenléti ívén is fel van tüntetve.) Csak azért nem tudjuk kijelenteni, hogy egyetlen ülésen sem vett részt, mert a 2007. május 18-i és a 2009. március 11-i ülés jelenléti ívei sem a kórházban, sem a Fővárosi Önkormányzatnál nem találhatók meg - noha elvileg mindkét helyen őrizni kell őket -, ezért egyik intézmény sem tudott eleget tenni törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettségének. A 2009-es ülésről a Népszava viszont azt írta, hogy Papcsák azon sem volt jelen (helyreigazítás erre máig nem érkezett). Ezek alapján tehát azt mondhatjuk, hogy a politikus legfeljebb egyetlen ülésen vett részt. (A fővárosnál a vonatkozó évekből egyetlen jelenléti ív sincs meg, Szentes Tamás főpolgármester-helyettes szerint "a kórházi felügyelőtanácsok jegyzőkönyvei a 2006 és 2010 közötti időszakban nem kerültek iktatásra" - ami kétségkívül az előző vezetés mulasztása. Kérdés, hogy ez hogyan maradhatott észrevétlen az átadás-átvételkor.) Papcsák azon kijelentése sem igaz továbbá, hogy "egyébként havi körülbelül nettó harmincezer forintról beszélünk". A Főpolgármesteri Hivatal sajtóreferense szerint a tiszteletdíj bruttó 87 500 volt, ennek még körülbelül sem 30 ezer a nettója, hanem közel a duplája - és ez a különbség az évek alatt százezres, csaknem milliós nagyságú lett.

Ebből az önmagában nem túl jelentékeny, azonban jellemző ügyben az az érdekes, hogy Papcsák nem végezte el a rábízott közfeladatot, és mindenféle munkavégzés nélkül jutott több millió forint közpénzhez. (Összehasonlításképpen: a heteken keresztül tartó jobboldali sajtókampányban célba vett filozófusok legtöbbje ennél kisebb vagy maximum hasonló nagyságú összeghez jutott - igaz, ők megdolgoztak érte.) Majd amikor ezzel szembesítette a Népszava, Papcsák az újságot vádolva hazugsággal hazudozni kezdett annak ellenére, hogy állításai könnyen ellenőrizhetők; valamint visszaélésekkel vádolta meg annak a kórháznak a vezetését, amelynek felügyelőtanácsi ülésein egyetlen ellenőrizhető esetben sem jelent meg. A papcsáki logikát visszafordítva kijelenthető akár az is, hogy a kormánybiztos az "elszámoltatást" arra használta, hogy a saját ügyéről elterelje a figyelmet.

Figyelmébe ajánljuk