Czunyiné bekeményít a protezsáltjáért – Tovább dagad a budafoki iskolabotrány

Belpol

A Budai Nagy Antal Gimnázium tanárai, szülői közössége és diákjai minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megállítsák az oktatási államtitkár nyomulását. Egyelőre minden hiába.

Budafok eddigi legnagyobb iskolai botrányát kénytelen megélni. Arról már korábban írtunk, hogy Czunyiné Bertalan Judit közoktatási államtitkár akaratának megfelelően pályázatot írtak ki a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói posztjára; ezzel nincs is probléma, hiszen a jelenlegi igazgató, Kissné Prim Beáta kinevezése a 2014/2015-ös tanév végével lejár. A vonatkozó törvény az intézményvezetői megbízásról így rendelkezik: „Az intézményvezető kiválasztása – ha e törvény másképp nem rendelkezik – nyilvános pályázat útján történik. A pályázat mellőzhető, ha az intézményvezető ismételt megbízásával a fenntartó és a nevelőtestület egyetért. Egyetértés hiányában, továbbá az intézményvezető harmadik és további megbízási ciklusát megelőzően a pályázat kiírása kötelező.” A nevelőtestület teljes mértékben támogatta a jelenlegi igazgatót, ennek ellenére mégis pályázatot írtak ki, melynek előterjesztője Németh Zoltán fideszes alpolgármester volt. A képviselő-testületi ülés jegyzőkönyve szerint megkérdezték Karsay Ferenc polgármestert, hogy miért van erre szükség. Karsay szerint, ha mindenki maradéktalanul elégedett az adott vezető munkájával, akkor nincs szükség pályázat kiírására, ha pedig mégis pályázatot írnak ki, az azt jelenti, hogy fenntartják annak a lehetőségét, hogy „a pályázat folyamán beesik olyan pályázó kívülről, aki még ennél is jobb megoldást jelent az intézmény számára”.

Kuss legyen! Figyelni a miniszterelnök úrra!

Kuss legyen! Figyelni a miniszterelnök úrra!

Fotó: MTI

Jé, be is esett egy ilyen pályázó Manolovitsné Erdőközi Orsolya személyében, aki jóban van az oktatási államtitkárral és a kerület alpolgármesterével is. Az önkormányzat összevetette a két pályázatot, majd úgy ítélte meg, hogy mindketten megfelelnek a követelményeknek, és a végső döntést meghagyták a minisztériumnak.

Meglépett, most dirigálna

A szülők és a tanárok minden erejükkel próbálják elérni, hogy Manolovitsné lépjen vissza a jelöléstől, s erre a jelek szerint jó okuk van. A pályázat nyertese – és jelen állás szerint a gimnázium új igazgatója – korábban ebben az intézményben tanított, két évvel ezelőtt azonban egyik napról a másikra felmondott, otthagyva a szalagavatóra készülő végzős osztályát. A szülők szerint a diákokat sokkolta a váratlan esemény. Egy belső forrásunk szerint több probléma volt Manolovitsnéval. Például vezette a magyaros munkaközösséget, de nem tudott együtt dolgozni a szaktanárokkal, akik aztán lemondatták. „Évekig együtt tanítottunk, több megnyilatkozásával nem tudtam és nem is tudok azonosulni. Egy olyan iskolában, ahol a személyét és a pedagógiai elképzeléseit támogatják, ott ki tud teljesedni. Itt azonban a tantestület túlontúl jól ismerte munkáját, mentalitását, és ezért nem támogatták a pályázatát” – mondja róla egy volt kollégája, konkrétumokat azonban nem mer említeni, pedig ő megtehetné, nem úgy, mint a Budai jelenlegi dolgozói. „A Klik többször nyomatékosan felhívta a figyelmünket arra, hogy engedély nélkül nem beszélhetünk a sajtóval, kérem, ne kísértse az iskola munkatársait kérdéseivel, nem szeretném, ha bárkinek gondja származna ebből” – mondja egy neve elhallgatását kérő forrásunk.

Manolovitsné pályázatát nemcsak a tanárok, a szülők is véleményezték. „Tudomásunk szerint a Pályázó a tavalyi évben sikertelenül pályázott Érden is intézményvezetői pozícióra, ezért nem hallgathatjuk el azon véleményünket, hogy jelenlegi pályázata nem a gimnázium jobb jövőjét, hanem kizárólag személyes ambícióit hivatottak szolgálni” – írják a szülők.

Az iskola

Az iskola

Fotó: MTI

Manolovitsné a pályázatában azt írja, hogy olyan vezető kíván lenni, aki vállalja a személyes felelősséget, odafigyel a feladatokra és az intézmény dolgozóira, elősegíti és ápolja a kapcsolatokat, illetve szükség esetén hatékonyan kezeli a konfliktusokat. Ez utóbbiból lesz bőven, hiszen az iskola dolgozói és tanulói már most elutasítják új vezetőjüket, aki szerintük már bizonyította, hogy nem tudja hatékonyan kezelni a konfliktusokat, mert elmenekül előlük, ahogyan két évvel ezelőtt is tette. Az oktatási színvonal emelésének legfőbb eszköze a pályázó szerint a szakmailag jól képzett és emberileg megbízható nevelőtestület, továbbá az iskolát támogató szülői közösség. Valóban, de akkor mit fog kezdeni az őt nem akaró közösséggel? Ha a tanári kart lecseréli is, még mindig ott vannak a diákok. Az ellene tartott demonstráción ugyanis szép számmal jelentek meg budais diákok, akik „igazgatómutyi” táblát tartva azt kiabálták, hogy Manolovitsné lépjen vissza. (Szerettük volna megtudni Manolovitsné Erdőközi Orsolya véleményét is a kialakult helyzetről és a korábbi eseményekről, de megkereséseinkre nem reagált.)

Az iskola előtti tüntetés megszervezése egyébként több nehézségbe is ütközött, az erről szóló Facebook-eseményt valaki feljelentette, ezért törölték, illetve a tüntetést megelőző nap betelefonáltak az egyik kereskedelmi televízióba, és téves dátummal hirdették a megmozdulást.

Ellenzéki felforgatók!

A szülői közösség a pályázati eredmény után szerette volna Karsay Ferenc polgármester támogatását kérni az ügyben: nyílt levélben fejezték ki reményüket, hogy a polgármester melléjük áll, ám csalatkozniuk kellett. „Az önkormányzat személyes támadásnak vette, hogy a szülők a polgármester támogatását kérték, azóta az oktatási bizottság elnöke folyamatosan gyaláz minket, és ellenzéki összeesküvésnek tekinti az ügyet” – mondta lapunknak az egyik szülő. „Ránk fogták, hogy maroknyi ellenzéki szülők vagyunk, akik hisztijükkel hergelik a többieket” – panaszolja Lukácsi Krisztina, a tüntetés egyik szervezője, ami azért vicces, mert Lukácsi a fideszes alpolgármester testvére.

Czunyinét egyébként nem hatotta meg az iskola elé szervezett demonstráció: a nol.hu-t arról tájékoztatta az államtitkárság, hogy nem léptetik vissza a pályázat nyertesét, hiszen minden törvényesen zajlott. Az önkormányzat is ezzel takarózik, amikor a szülők a kerület képviselőin kérik számon a döntést; az illetékesek a felelősséget mindig feljebb tolják, mondván, nem az ő kezükben volt a végső döntés, és nem is ők találták ki ezt az egész pályázósdit, hanem a Klikkel egyeztetve jutottak e döntésre. A gond csak az, hogy a két jelöltnél egyáltalán nem vették figyelembe a tantestület szakmai véleményét, és mindkét pályázatot alkalmasnak találták, ezzel pedig átadták a lehetőséget Czunyinénak, hogy törvényes keretek között ültesse volt egyetemi csoporttársát a Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatói székébe.

Figyelmébe ajánljuk