Demeter Szilárd jelöltje kerülhet az OSZK élére

  • narancs.hu
  • 2020. február 10.

Belpol

Rózsa Dávid, a KSH Könyvtár vezetője lehet az Országos Széchényi Könyvtár új főigazgatója.

A hvg úgy tudja, máris megvan Hammerstein Judit utódja az Országos Széchényi Könyvtár élén. A jelölt nem más, mint az a Rózsa Dávid, akit Demeter Szilárd nemrég a nemzeti könyvtár szakmai átvilágításra kért fel.

A lap kérdésére Rózsa nem cáfolta, de nem is erősítette meg kinevezésének hírét, mint mondta "majd a pályázási időszak után fog válaszolni". Ugyanakkor a portál úgy tudja, Rózsa Dávid pénteken már szűk körben el is búcsúzott munkahelyén, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) könyvtárában a kollégáitól, mondván, hogy ő lesz az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) főigazgatója.

Rózsa Dávid Hammerstein Juditot válthatja az OSZK élén, akinek kinevezéséhez szintén érdekes momentumok kapcsolódnak. Demeternek ugyanis sikerült megakadályoznia, hogy ne nevezzék ki, hanem csak megbízással foglalhassa el az állást, amíg új pályázatot nem írnak ki. Illetve, ahogy korábbi cikkünkben írtuk, ő volt az egyik első áldozata az úgynevezett kultúrharcnak. Az utóbbi években eljelentéktelenedett Balassi Intézet éléről menesztették, állítólag azért, mert túlságosan liberális volt az intézmény programja a Fidesznek.

A hvg-nek arra a kérdésére, hogy pályázik-e az OSZK élére ismét, azt válaszolta, az elmúlt fél év sikerei arra motiválják, hogy „szakmai tisztességből beadjam a pályázatomat”.

Az első áldozat - A Balassi Bálint Intézet és a kultúrharc

A Balassi Bálint Intézet az utóbbi években eljelentéktelenedett, és vezetője, Hammerstein Judit menesztése alighanem megpecsételi a sorsát. Úgy tűnik, az intézet programjai túl liberálisak voltak a Fidesznek. „Az utolsó szög a koporsóba" - sokszor hallottam ezt a mondatot, amikor a kultúrharc első felvonása és Orbán Viktor tusványosi ígérete után több, a kultúrpolitikát, a kulturális diplomáciát ismerő forrással beszélgettem.

Leadkép: rozsadavid.com

Figyelmébe ajánljuk