Direkt36: Fideszes körökben Balog Zoltánt sejtik a Novák Katalin bukásához vezető kegyelmi döntés mögött

  • narancs.hu
  • 2024. február 11.

Belpol

Varga Judit több forrás szerint sem támogatta a döntést.

Bár Novák Katalin nyilvánosan nem osztott meg részleteket a lemondásához vezető kegyelmi döntésről, a Direkt36-nak és a Telexnek több egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás is azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház vezetője, korábbi miniszter, Novák tanácsadója és régi mentora. Az Orbán-kormány egy volt magas rangú tisztviselője a Telexen publikált cikk szerint azt mondta,

Novák környezetéből úgy értesült, hogy Balog volt az, aki arra biztatta a köztársasági elnököt, hogy adjon kegyelmet K. Endrének.

Egy Novákhoz régóta közel álló forrás szintén megerősítette ezt, hozzátéve, hogy amikor a botrány kitört és mind Novák munkatársai, mind Orbán Viktor csapata magyarázatot kért Balogtól, akkor ő azzal védekezett, hogy ez nem az ő személyes döntése volt, hanem a református egyház vezetésében többen szerették volna elérni, hogy a családilag jó református kapcsolatokkal rendelkező K. Endre kegyelmet kapjon. Balog hivatalosan a köztársasági elnök tanácsadó testületének a tagja, ám több, a Novák–Balog-kapcsolatot ismerő forrás szerint a református püspöknek a formális pozícióját messze meghaladó befolyása volt Novák Katalin döntéseire. Novák egy volt munkatársa, aki személyesen is jó viszonyt ápolt vele, úgy fogalmazott: „Kata neki bármit megtesz.”

A Direkt36 és a Telex több csatornán is próbálta elérni Balog Zoltánt, illetve vasárnap kora délután részletes kérdéssort küldtek neki a kiszivárgott információkról, ám ezekre egyelőre nem érkezett válasz, ahogy Novák Katalin stábjától sem.

A történtekbe szintén belebukott Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter szerepéről is szivárogtak ki információk. Egy kormányzati forrás szerint igaz, amit a Mi Hazánk-közeli Magyar Jelen írt meg először, miszerint Varga Judit akkori igazságügyi miniszter anélkül továbbította K. Endre kegyelmi kérvényét Nováknak, hogy azt támogatásra javasolta volna. Varga környezetéből többen is megerősítették, hogy az akkori igazságügyi miniszter valóban nem támogatta a kegyelmet. Novák azonban mégis aláírta a kegyelmi döntést, ami után a kormányzati forrás szerint Varga úgy érezhette, nem mehet szembe a köztársasági elnöki döntéssel, azonban „hibát követett el” azzal, hogy nem kért miniszterelnöki engedélyt és nem tájékoztatta Orbán Viktort.

Egy Vargához közel álló forrás szerint az államfő környezetében valószínűleg arra számítottak, hogy ez az ügy nem kerül nyilvánosságra, a kegyelmi ügyek ugyanis anonimak. Ezt a számítást azonban keresztül húzta, hogy K. Endre ügye harmadfokra került a Kúrián, tavaly szeptemberben pedig a Bírósági Határozatok Tárában megjelent, hogy Novák Katalin 2023. április 27. napján kegyelmet gyakorolt az ügyében.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk