Eddig ötezer orvos jelezte, hogy marad a kamarában

  • narancs.hu
  • 2023. március 3.

Belpol

A MOK alelnöke szerint az elmúlt két nap eseményei bíztatóak. 

Közel ötezren jelenzték belépési szándékukat az „új” orvosi kamarába – nyilatkozta Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke a MedicalOnline-nak. 

Álmos szerint egy 5-10 ezer fős erős, összetartó kamara is ütőképes lehet, és az elmúlt két nap eseményei bíztatóak. „Nyugdíjas, már nem aktív kollégák kérik a felvételüket, külföldön dolgozó magyar orvosok csatlakoznának támogatóként, és még volt/leendő betegeinktől is érkezett felajánlás önzetlen segítésre” – mondta. 

Szerinte a „a nyomásgyakorlás tovább zajlik, folytatni fogjuk az önként vállalt túlmunkaszerződések letététbe helyezését. Ha ezt csak néhány ezren megteszik, az több mint elég”. Hozzátette, a társkamarák számára is üzenet a kormányzati lépés: jelzés, hogy jó, ha az elvárásoknak megfelelően viselkednek. „Ahogy üzenetértékkel bírhat számukra az is, ha sok orvos akar kamarai tag maradni” – fogalmazott Álmos Péter. 

Kivételes eljárásban tárgyalta és fogadta el az Országgyűlés a héten a kötelező orvosi kamarai tagság megszüntetéséről szóló kormányzati törvényjavaslatot. Az indoklás szerint azért, mert „az emberek egészségügyi ellátásához való joga alkotmányos alapjog, amit veszélybe sodor a Magyar Orvosi Kamara (MOK) azzal, hogy hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, fenyegeti őket”. Továbbá szerintük azzal, hogy a kamara az új ügyeleti rendszer működését akadályozza és ezzel a magyar emberek egészségügyi ellátását veszélyezteti, megszegi a demokratikus köztestületi jellegének alapvető szabályát, semmibe veszi saját céljait. 

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke hétfőn sajtótájékoztatón reagált a kormány vádjaira. Mint mondta, hazugságok, valótlan információk alapján indítottak durva támadást a MOK ellen. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk