Egy felhalmozott lélegeztetőgépet sem adott el a kormány

  • narancs.hu
  • 2023. augusztus 29.

Belpol

16-17 ezer gépet vásároltan a koronavírus-járvány alatt főleg Kínából, nagyrészt teljesen feleslegesen.

A kormány több évnyi pereskedés után elismerte, hogy egyetlen lélegeztetőgépet sem adtak el a koronavírus-járvány idején mintegy 300 milliárd forintból felhalmozott készletből – írta a Transparency International (TI) Magyarország keddi közleménye.

Magyarország a koronavírus-járvány idején 16-17 ezer lélegeztetőgépet szerzett be. A főleg Kínából vásárolt készülékekre 300 milliárd forintot költöttek annak ellenére, hogy a legkeményebb forgatókönyvek sem jósoltak ennyi gépre szoruló beteget, ráadásul egyáltalán nem vették számításba, hogy ezeknek a gépeknek a kezeléséhez személyzet is kell. 

A beszerzés ráadásul akkor is problémás lett volna, ha szakmailag indokolt a szám: több furcsa közvetítőcégen keresztül zajlott a vásárlás, amik közül nem egy a milliárdos haszon leszedése után meg is szűnt.

A TI-Magyarország 2021-ben közérdekű adatigényléssel fordult az akkor még létező Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy megtudják, hány gépet tudott eladni a kormány a felhalmozott készletből, ahogy erre többször is utalt. Az adatigénylést elutasították, a pert viszont megnyerte másodfokon is a TI.

Az Emmi hatáskörét átvett Belügyminisztérium végül augusztus 22-én küldte el válaszát a Transparency International Magyarországnak, amiből kiderült, hogy egy lélegeztetőgépet sem sikerült eladni, hozzátéve, hogy a Belügyminisztérium alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság később sem tervezi egyetlen lélegeztetőkészülék értékesítését.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk