Egyre csak gyarapodik a szemét Vác külterületén

Belpol

Egy éve dolgoztuk fel a váci szemétügy történetét, aminek középpontjában több ezer köbméter illegálisan lerakott hulladék, köztük építési törmelék áll. Azóta újabb eljárás indult, ugyanis a szemét mérete nem csökkent a város külterületén, hanem gyarapodott. 

Lapunk tavaly július végén cikkezett a váci szemétügyről. A történet egészen a 2014-es önkormányzati választási kampányig nyúlik vissza. Ugyanis ekkor derült fény arra, hogy a város szélén található Korona Lovas Sportegyesület közvetlen közelében képződött egy jókora (egyes számítások alapján 6000 köbméteres) illegális hulladéklerakat, aminek sokak vélelme szerint köze lehet a 2013 és 2015 között 85 százalékban uniós forrásból finanszírozott, összesen 14,8 milliárd forint értékben megvalósuló vasútállomás felújításához. Egy éve ezt az elképzelést több forrásunk megerősítette, ugyanis a helyszínen könnyen felismerhető elemek (padozat, tetőzet) darabjai voltak megtalálhatók. 

Egy névtelenséget kérő szakértő megkeresésünkre azt mondta még tavalyi cikkünk írásakor, hogy a hulladék deponálásáért és ártalmatlanításáért nagy árat kérnek el az erre szakosodott vállalkozások: ha mondjuk 300 millió forintba kerül a törmelék kezelése egy beruházás során, akkor 250 milliót meg lehet fogni a rendeltetésszerű elhelyezéssel. Értelemszerűen, ha valaki ehelyett a hulladékot kiönti az út szélére, és zsebre vágja a kezelésére fordítandó pénzt, akkor ezzel nagyot szakíthat. 

A háttérbeszélgetések során és a birtokunkba jutott dokumentumokban előkerült Pető Tibor, korábbi fideszes alpolgármester neve (akinek a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület elnökeként nyújtott tevékenységet éppen ezekben a hetekben kezdte el vizsgálni az önkormányzat, több mint 200 millió forintnyi támogatást számonkérve rajta), valamint egyik „barátjáé”, egy helyi vállalkozóé is. Kíváncsiak voltunk rá, hogy az említett vállalkozónak volt-e köze a vasútfelújításhoz, ezért közérdekű adatigényléssel fordultunk, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez, hogy kikérjük az alvállalkozók listáját: ebből kiderült, a helyi vállalkozó kertépítési feladatokat látott el, valamint „útépítés előkészítői munkái” címen is kapott megbízást, ami vélhetően valamilyen bontási tevékenységet jelenthet. Megkerestük Pető Tibort is, aki azt válaszolta, hogy

„annyi közöm van hozzá, mint a mostani alpolgármesternek”,

ugyanis a posztjából fakadóan neki kellett foglalkoznia a szemét ügyével, de nincs köze a hulladék lerakásához. 

Annak is próbáltunk utánajárni, hogy mennyibe kerülhet a hulladék felszámolása: egyik önkormányzati forrásunk szerint ennek díja 50 és 160 millió forint közé volt akkor tehető. Zábó Edina, a Váci Városfejlesztő Kft. akkori ügyvezető igazgatója megkeresésünkre azt mondta, hogy a hulladék elszállításának a költsége 100-150 millió forint összegre rúg. 

Az ügyben több nyomozás is indult. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala is vizsgálódott, ami 2019. márciusi határidővel kötelezte a városfejlesztő kft.-t, hogy a területen található hulladékot további kezelés (hasznosítás, ártalmatlanítás) céljából érvényes hulladékgazdálkodási engedéllyel rendelkező szervezetnek adja át. A váci cég határidő-hosszabbítást kért, amit meg is kapott, majd e kérelmet megismételte tekintettel a hulladék mennyiségére és az elvégezendő feladat nagyságára. 

Átminősítették az ügyet

Kíváncsiak voltunk rá, hogy mi történt az ügyben. Legutóbbi információink szerint a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) nyomozást folytat, ezért megkerestük a rendőrséget, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az eljárást a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntettről átminősítették környezetkárosítás bűntettére, ugyanis egy környezetvédelmi szakértő megállapította, hogy a helyszínen talált hulladék „alkalmas az emberi élet, testi épség, egészség, föld, víz, levegő vagy azok összetevői, illetve élő szervezet egyedének veszélyeztetésére”. 

„A szakvélemény birtokában a nyomozó hatóság tovább folytatja a hulladék származási helyének felderítését, továbbá az elhelyezésért felelőssé tehető személy kilétének megállapítására vonatkozó eljárási cselekmények elvégzését”

– közölte a PMRFK. 

WC csésze díszíti a szeméthalmot

 
WC csésze díszíti a szeméthalmot
Fotó: Sióréti Gábor

Csak több lett a szemét

Tehát az ügyet nem zárták le, továbbra is nyomoznak. Ugyanakkor egy érdekes fejlemény jutott tudomásunkra: 2020. áprilisában újabb feljelentés született, mert – a feljelentő szerint – város külterületén „újabb veszélyes hulladék lerakás, illetve szemétmozgás történt”. Egy már idén keletkezett rendőrségi határozatból kiderül, hogy a hatóságiak kimentek vizsgálódni a város külterületére, ahol nagy mennyiségű háztartási és kommunális hulladékot, valamint friss, „megmintázásra alkalmatlan” keréknyomokat találtak, melyek méretűk alapján nagy valószínűséggel terepjárótól származtak. A dokumentum szerint a hulladéklerakás egy ideje tart, amit ismeretlen személy időszakos, de folyamatos jelleggel végez.

Ugyanakkor az említett „új hulladék lerakások” nem pont ugyanazon a helyen, de annak közelében történtek, ahol a több ezer köbméteres építési törmelék van, amiről előző cikkünkben számoltunk be. A nyomozók kihallgattak környékbelieket, akik elmondták, hogy „időszakos, de folyamatos jelleggel” fel szoktak figyelni idegen gépjárművek fényszóróira, melyek rövid idővel távoznak. Egy szemtanú azt mondta, hogy Mercedes típusú billenős teherautót szoktak látni a területen.

Mindezen információk ellenére a rendőrség felfüggesztette az eljárást. „Az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható, az eljárás folytatásától sem volt várható eredmény” – közölte megkeresésünkre a PRMFK. A rendőrség megerősítette, a nyomozás során felmerült egy, a helyszín közelében látott teherautó, „azonban a rendelkezésre álló, hiányos információk a jármű és annak vezetője azonosítására alkalmatlanok voltak, ahogyan a helyszínen a nyomozó hatóság által talált keréknyomok is alkalmatlanok voltak megmintázásra és azonosításra”.

„A nyomozás során olyan személyi vagy tárgyi bizonyítékot, amely alapján az elkövető személye megállapítható lett volna, nem sikerült felkutatni, ezért az eljárást felfüggesztették. Amennyiben új, érdemi információ jut a rendőrség birtokába, az eljárás újra folyamatba helyezhető”

– közölte a PMRFK. 

A rendőrségi dokumentumból az is kiderül, hogy mivel az „illetékesek nem intézkedtek” a több ezer köbméteres építési hulladék elszállításáról, ezért egy magánszemély több teherautónyi földet hozatott, amivel beterítette és fűmagot szórt rá. Ugyanez a személy jelezte, hogy vadkamerát fog kihelyezni a környéken, és ha sikerül a szemetet kihordó autók forgalmi rendszámát felvennie, akkor azt jelenteni fogja. 

„Hatóságunk megkereste Vác Város Önkormányzat jegyzőjét, kérve a nagy mennyiségű építési törmelék”, valamint a „fellelhető nagy mennyiségű háztartási, kommunális hulladék elszállítása felőli intézkedések foganasítását” – áll a rendőrségi határozatban. Írtunk az önkormányzatnak, valamint a Váci Városfejlesztő Kft.-nek az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk