Eldőlt, nem nyitják ki az ideiglenesen bezárt postákat

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Belpol

A Magyar Posta Zrt. hétfőn közölte, így is több hivatalt működtet, mint amennyit a törvény előír.

Nem fogja kinyitni az ideiglenesen szünetelő postákat a Magyar Posta Zrt. – derült ki az állami vállalat közleményéből.

A cégvezetés megvizsgálta az említett hivatalok további működtetésének lehetőségét, és arra jutott, hogy a háború és a „szankciós energiaválság” elhúzódása miatt sem időszerű ezeket újból kinyitni.

A zrt. úgy ítéli meg, hogy nincs is rájuk igazán szükség, mert az utóbbi években egyre kevesebb levelet, csekket adnak fel „a postahelyeken”. A jelenlegi forgalomnak a most is működő 2200 szolgáltatóhely megfelel, a cég így is túlteljesíti azt, ami a jogszabályban áll: az előírtnál 600 postával többet tart fenn, és „ez a postahelyi ellátottság nemzetközi szinten is kiemelkedő”.

A társaság október végén jelentette be, hogy az energiaárak növekedése miatt 364 posta működését szünetelteti. A cég tárgyalt önkormányzatokkal, amelyek vállalták, hogy hozzájárulnak a helyi postahivatalok működtetéséhez, így 32 településen 45 postát újranyitottak.

A mostani közlemény „az önkormányzatokkal folytatott intenzív tárgyalásokról” tesz említést  – egy sor önkormányzati vezető ezt kiszolgáltatott helyzetként élte meg. A bezárás ellen tiltakozó ellenzéki polgármestereket a Fidesz általában kioktatta, hogyan kellene viselkedni ebben a helyzetben.

Azt, hogy az ideiglenesen bezárt hivatalokat végleg be fogja zárni az állami vállalat, tavaly ősszel már lehetett sejteni, ezt például Hódmezővásárhelyen is tudni vélték, amikor a bezárás elleni tiltakozásokat rendezték – emlékeztet a Hódpress.

A racionalizálás, a modernizálás érdekében azt is eldöntötte most a zrt., hogy új partneri programot hirdet, „amelynek keretében lehetőséget biztosít, hogy a posták működtetésében önkormányzatok, vállalkozások (például élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok) és egyéb partnerek még nagyobb számban vegyenek részt.” A már működő vállalkozások az addigi szolgáltatásuk mellett láthatják el a postai feladatokat, így – a hétfői közlemény szerint – növelhető az árbevétel, erősödik a vidék megtartó ereje is. 

Emellett továbbra is lehetőséget ad az állami vállalat arra, hogy a postákat szerződés alapján üzemeltesse, aki ebben fantáziát lát.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk