Ezer napja van szökésben egy volt békéscsabai fideszes képviselő

Eredeti felhalmozás

Belpol

Ötfelvonásos tárgyalássorozat után és többéves, részben letöltött fegyházbüntetés elől szökött meg egy volt békéscsabai fideszes képviselő és a felesége. A pár hamis vagy nem a dobozokon jelzett hatóanyagú potencia­növelő szereket értékesített, brutális mennyiségben.

A sokat látott NAV-nyomozóknak is kikerekedett a szemük, amikor titkos nyomozás és lehallgatássorozat után 2012. április 4-én lecsaptak az elosztó központként működő békéscsabai belvárosi lakásra. Az ingatlanban ki nem csomagolt vagy átcsomagolás előtt álló tabletták dobozainak tízezreit tárolták. A lakásról, főleg az ott talált áruról azonban hirtelen senki nem akart tudni semmit – sem Vrbovszki Viktor, sem a felesége, sem a lakást bérlő házaspár, akik történetesen Vrbovszki nejének a szülei voltak, sem a szállítók, sem azok a további közreműködők, akik később a vádlottak padjára kerültek. 2008 és 2012 között a békéscsabai központtal dolgozó csapat hetven (!) országba szállított hamis gyógyszereket. Tucatnyi Békés megyei és dél-alföldi postán keresztül folytatták az üzletet, a hivatalokban sok esetben megrökönyödést váltott ki, hogy milyen gyakorisággal és mekkora mennyiségben érkezik áru a postafiókok bérlőihez. Más kérdés, hogy gyanújukról egyetlen alkalommal sem értesítették a hatóságokat. A postai vezetők és alkalmazottak csak a nyomozati szakban és a bíróság előtt mondták el, milyen furcsaságokat tapasztaltak. A jelzések aligha tőlük érkeztek a NAV-hoz.

A nyomozás később megállapította, hogy a hamis gyógyszereket forgalmazó bűnbanda több éven keresztül napi egy-másfél millió forintos haszonra tehetett szert. (Lásd: Viagrás Viktor és a milliárdok, Magyarnarancs.hu, 2016. február 27.) A bírósági tárgyaláson az is kiderült, hogy a nyomozók nem tudták sem térben, sem időben teljesen behatárolni a kiterjedt beszerzési, értékesítési és kapcsolati hálóval rendelkező bűncselekmény-sorozat minden mozzanatát és szereplőjét, azaz minden bizonnyal csak a történtek egy részét tárták fel. A büntetőperekkel, ítéletek hatályon kívül helyezésével és megismételt tárgyalásokkal tűzdelt eljárás annak ellenére sem ért véget máig, hogy a rajtaütés lassan tizenkét évvel ezelőtt történt, és az első tárgyalási napot is egy évtizede tartották. Sőt Vrbovszki Viktort, a békéscsabai közgyűlés egykori fideszes önkormányzati képviselőjét és bizottsági elnökét, valamint feleségét, Vrbovszkiné B. Nagy Anitát immár két és fél éve, 2021 nyara óta keresi a rendőrség, mert nem kezdték meg a kiszabott börtönbüntetést. A Police.hu oldalon a leg­keresettebb bűnözők között találni őket.

A magánnyomozó, Jeti és Doki

Vrbovszki Viktor 2008-ban még aktív fideszes békéscsabai önkormányzati képviselőként hozta tető alá a közvetlen hozzátartozóiból, közeli ismerőseiből álló bűnszervezetet: feleségével, annak jómódú szüleivel, egy volt magánnyomozóval és egy a békési megyeszékhelyen működő híradástechnikai bolt tulajdonosával állt össze. Vélelmezhetően ennél többen is lehettek, ám végül csak őket vádolták meg. A nyomozók a lefoglalt számítógépeken és laptokokon részleges címjegyzékekre, feljegyzésekre és gondosan vezetett Excel táblázatokra bukkantak. Több helyütt beceneveket találtak; ezek közé tartozott Jeti, aki jókora termetéről és jellegzetes járásáról volt ismert Békéscsabán, így nem volt nehéz beazonosítani az említett híradástechnikai üzlet vezetőjét. A Doki néven említett urológust viszont nem találták meg, noha többek szerint ebben az esetben sem kellett volna nagy fantázia a megfejtéshez.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mint egy óvodás”

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.

Kérik vissza Szepit

Kiskunhalason civilekkel együtt fideszes politikusok tüntettek egy főhatósági döntés, a kórházigazgató menesztése miatt. Mivel a leváltást senki sem indokolta, a helyiek intrikát sejtenek mögötte, és meg is találták a bűnöst.